Nieuwe studie Harvard: dagelijks 10.000 stappen niet nodig om fit en gezond te zijn

Een vierjarig onderzoek van de Havard Universiteit onder 16.741 vrouwen tussen 62 en 101 jaar laat zien dat het niet nodig is om 10.000 stappen dagelijks te doen om fit en gezond te zijn en of langer te leven.

Er zijn in het verleden in Japan onderzoeken gedaan die aangeven dat veel mensen nog niet eens 5.000 tot 6.000 stappen per dag zetten. Het aantal stappen per dag zou 10.000 moeten zijn. Vanaf dat moment zijn steeds meer mensen daarom bezig met het fenomeen “10.000 stappen per dag”.

Als mensen het aantal stappen ongeveer zouden verdubbelen, zouden ze dan volgens het Japans onderzoek gezonder en slanker zijn en ook nog langer leven. De stappen zorgen volgens desbetreffend onderzoek namelijk voor 20% van de dagelijkse verbranding.

Maar deze bevindingen worden betwist door Harvard, omdat het Japans onderzoek niet wetenschappelijk onderbouwd is. Uiteraard zijn de 10.000 stappen per dag een stuk gezonder dan een hele dag zitten, stelt Harvard, maar voor die beruchte claim bestaat er absoluut geen wetenschappelijke basis. Sterker nog: het zou naar voren zijn geschoven door een Japanse producent van stappentellers.

Overige berichten