fbpx

Nieuwe studie bewijst nog maar eens hoe ongezond overuren zijn

Zit je nog steeds op kantoor, ook al ben je deze ochtend tijdens de vroege uurtjes begonnen? Klap dan maar snel je laptop dicht en vertrek stante pede naar huis. Een nieuwe studie heeft nog maar eens aangetoond dat lange uren kloppen ontzettend ongezond is, zeker voor vrouwen.

Mahee Gilbert-Ouimet, een postdoc aan het Institute for Work and Health in Toronto, en haar collega’s hebben 12 jaar lang meer dan 7.000 Canadese werknemers gevolgd. Ze wilden weten of overuren kloppen mee bepaalt of je diabetes krijgt, en zoals je al kan raden, is dat blijkbaar het geval.

In het vakblad BMJ Diabetes Research & Care schrijft Mahee dat vrouwen die meer dan 45 uren per week werken maar liefst 51 procent meer risico lopen om diabetes type 2 te krijgen in vergelijking met dames die 35 tot 40 uren per week werken. Opvallend: dat verschil bleef bestaan als de onderzoekers rekening hielden met andere factoren die het risico op de aandoening kunnen vergroten, zoals BMI, roken en beweging.

BEKIJK OOK
Significante post-COVID hersenafwijkingen onthuld door speciale MRI

Raar maar waar spelen de overuren geen rol bij de mannen. Volgens Mahee heeft dat te maken met de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen, die nog steeds bestaat. Vrouwen nemen nog steeds veel huishoudelijke en gezinstaken op zich.