fbpx

Nieuwe studie: Alvleesklierkanker kan tot drie jaar eerder worden gediagnosticeerd

GFC NIEUWSREDACTIE- In de grootste studie in zijn soort, gepubliceerd in PLOS ONE, onderzochten onderzoekers van de Universiteit van Surrey, samen met onderzoekers van de Universiteit van Oxford, bekende tekenen van alvleesklierkanker – gewichtsverlies, hoge bloedsuikerspiegel en diabetes – en keken wanneer ze zich ontwikkelen in relatie tot kanker.

Om dit onderzoek uit te voeren, gebruikte men een grote dataset van meer dan 10 miljoen mensen in Engeland. De grote omvang van de dataset was belangrijk om ervoor te zorgen dat onze bevindingen de hele populatie vertegenwoordigen.

Men haalde de informatie over de diagnose van alvleesklierkanker en de drie kenmerken van belang en onderzochten hoe ze in de loop van de tijd voor mensen veranderen.

“We vergeleken de body-mass index (voor gewichtsverlies) en HbA1c (voor bloedsuikerspiegel) van bijna 9.000 mensen met de diagnose alvleesklierkanker met die van een groep van bijna 35.000 mensen die de ziekte niet hadden. We ontdekten dat dramatisch gewichtsverlies bij mensen met alvleesklierkanker al twee jaar begon voordat ze een diagnose kregen,” wordt aangevoerd.

Op het moment van diagnose was de gemiddelde BMI van mensen met alvleesklierkanker bijna drie eenheden lager dan mensen die geen kanker hadden. Verhoogde glucosespiegels werden nog eerder gedetecteerd – vanaf drie jaar vóór de diagnose.

BEKIJK OOK
Voorheen vrolijke man (40) uit Zoetermeer zegt erg ongelukkig te zijn geworden na narcose

“Uit onze analyse bleek dat gewichtsverlies bij mensen met diabetes geassocieerd was met een hoger risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker dan bij mensen zonder diabetes. En het verhogen van de glucosespiegels bij mensen zonder diabetes was geassocieerd met een hoger risico op alvleesklierkanker dan bij mensen met diabetes.”

De resultaten suggereren dat onverklaarbaar gewichtsverlies, voornamelijk bij mensen met diabetes (maar niet uitsluitend) met argwaan moet worden behandeld.

Ook moet het verhogen van glucosespiegels, vooral bij mensen zonder gewichtstoename, worden beschouwd als een potentiële rode vlag voor alvleesklierkanker.

Deze veranderingen zijn belangrijke kandidaten voor gezondheidscontroles die, indien regelmatig uitgevoerd, artsen kunnen helpen bij het identificeren van mensen die mogelijk niet-gediagnosticeerde alvleesklierkanker hebben.

Deze mensen kunnen vervolgens worden doorverwezen naar een ziekenhuisspecialist voor een buikscan om te controleren op kanker.

Het voordeel van het ontvangen van een vroege diagnose is dat het de kans op verspreiding van de kanker vermindert en ervoor zorgt dat patiënten fit genoeg zijn om de behandeling te weerstaan.