fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Nieuwe sanitary landfill op Ornamibo

Op basis van diverse onderzoekingen op verschillende locaties heeft de overheid van Suriname, Ornamibo geselecteerd als locatie voor de nieuwe sanitary landfill. Hiervoor zijn er verschillende studies van het project gebied uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT& C) en het kabinet van de president van de Republiek Suriname.

Coördinatie Milieu van het kabinet van de president, Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), min. OWT&C, ingenieurs bureau ILACO Suriname NV, ministerie van Regionale Ontwikkeling en andere deskundigen hebben gewerkt aan dit onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn op woensdag 19 december 2018 door Ing. Ravindra Patadin, directeur van ILACO gepresenteerd en formeel overhandigd aan Winston Lackin van de Coördinatie Milieu van het kabinet van de president en minister Patrick Pengel van OWT&C. De overhandiging heeft op het ministerie van OWT&C plaats gevonden.

ILACO heeft een jaar geleden de opdracht van de regering gekregen om samen na te denken over de toekomst van vuilverwerking. Momenteel wordt het vuil op Ornamibo gedumpt en afgedekt, zonder dat het gescheiden en verwerkt wordt. “Gezien de huidige milieustandaarden en de milieudoelstellingen waaraan wij als Suriname ons moeten houden is dit geen duurzame oplossing,” zegt Patrick Pengel. Daarom is men overgegaan om te onderzoeken hoe het in de toekomst gedaan moet worden.

OOK INTERESSANT
122 militairen bevorderd naar hogere rang

Tijdens de presentatie is aangegeven hoe het vuil op te halen, te transporteren, te verwerken en af te dekken. Ook hoe om te gaan met lekwater en de gassen die vrij komen. De studie zegt dat de huidige locatie op Ornamibo zeker nog in 20 jaren mee gaat om vuil op de nieuwe manier te verwerken. De grootste uitdaging om dit plan te realiseren is budget, geeft Pengel verder aan.

Op dit moment is er geen heffing aan de samenleving voor vuilophaal. Dit zal in de toekomst veranderen, maar de kosten zullen per huishoudens beheersbaar zijn. De samenleving zal anders moeten omgaan met het vuil die zij aanbieden. Het ministerie zal op korte termijn beginnen met het uitvoeren van de aanbevelingen.

Claudia Hasselbaink- Maatsen, hoofd van de afdeling Vuil Ophaal en Verwerking (VOV) van OWT&C, zegt dat VOV samen met verschillende actoren die betrokken zijn bij dit project de voorlichting naar de samenleving zal brengen.(GFC)