fbpx

Nieuwe medicijncombinatie kan effectief dodelijke hersenkanker bij kinderen behandelen

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van de Anschutz Medical Campus van de Universiteit van Colorado hebben in samenwerking met het Duitse Kankerconsortium (DKTK) Universitair Ziekenhuis Düsseldorf een belangrijke ontdekking gedaan in de strijd tegen MYC versterkt Medulloblastoom.

Ze hebben een medicijncombinatie gevonden die veelbelovend is voor het bieden van een gunstiger resultaat voor kinderen met de diagnose van deze vaak dodelijke vorm van hersenkanker.

Een team ontdekte dat twee geneesmiddelen die al fase I-veiligheidsstudies in andere solide tumoren hebben gewist, een aanzienlijke impact hebben op deze tumoren wanneer ze samen worden gebruikt.

Met behulp van het epigenetische medicijn tacedinaline ontdekte het team dat MYC naast het laten groeien van tumoren, ook de tumoren verborg voor de verschillende immuuncellen in het lichaam. Ze waren in staat om zogenaamde ‘don’t eat me pathways’ te deblokkeren die voorkomen dat macrofagen in het immuunsysteem een tumor consumeren. Daarna maakten ze de tumor aantrekkelijker.

OOK INTERESSANT
Stomdronken vrouw valt flauw en wordt wakker met 'rottende benen'

“Toen we tacedinaline gebruikten om die paden te deblokkeren en vervolgens anti-CD47 toevoegden, een medicijn waardoor macrofagen supereters worden, werd de tumor extreem smakelijk voor de macrofagen die hen verleidden om de tumor te eten die was gedeblokkeerd,” zeggen de onderzoekers.

“Je maakt in wezen gebruik van het eigen immuunsysteem van het lichaam door het een vliegende start te geven, net als een medische versie van PacMan.”

Terwijl traditionele therapieën zoals chemotherapie zich eerder op de tumorgroeipaden hebben gericht, is het de eerste keer dat immuunontwijkingsroutes worden gericht op dit soort verwoestende hersentumoren.