fbpx

Nieuwe gidsen in Coronie laten hun sterke kant zien

Coronie heeft onder meer toerisme nodig om bij te dragen aan haar economie, omdat ze veel te bieden heeft. We zien vele Coronianen langs de hoofdweg met hun fruitstandjes, hun krabben, honing, kokosolie maar er zijn meer mogelijkheden. En toerisme is er een van.

Er zijn vele landen aan te wijzen, ook in het Caraïbisch gebied, waarbij toerisme voor miljoenen aan deviezen zorgt. Na een voorbereiding en mobilisering van enige maanden in een participatief proces met de lokale bevolking, zijn enkele potentiële tourguides geselecteerd die getraind werden gedurende drie dagen door onder andere de United Tour Guides Suriname van Yves Tjon in samenwerking met stg. SORTS van Loes Trustfull en een deskundige in mangroves, Martin Keeley van het Mangrove Action Programma van de Cayman Islands.

Voorheen leek Coronie niet echt interessant voor toeristen die georganiseerd kennis willen vergaren over Coronie. Door deze training deze tourgidsen, in georganiseerd verband, hun lokale kennis van cultuur, natuur en historie van Coronie, combineren met bewustwording over mangrove, behoud, beschermen en de functie van mangrove. Van de parwa (zwarte mangrove) komt de heerlijke en bekende parwa honing.

BEKIJK OOK
C-47 buigt zich over vervolgstappen na uitblijven concrete oplossingen regering

WWF is bereid gevonden deze training te ondersteunen omdat het nog meer lokaal ondernemerschap op gang brengt, een spin off effect heeft naar andere sectoren, zoals verkoop fruit, lokale kunst, verkoop diensten, en tevens milieukennis bevordert.

De gemeenschap van Coronie juicht deze ontwikkeling toe en ziet een kans voor vooral jongeren om hun eigen inkomsten te verwerven en niet te wachten op de overheid.(GFC)