fbpx

Nieuwe gegevens koppelen oorsprong coronapandemie aan wasbeerhonden op Wuhan markt

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe analyse van genetische monsters uit China lijkt de oorsprong van de pandemie te koppelen aan wasbeerhonden.

Al drie jaar pingpongt het debat over de oorsprong van de coronapandemie tussen twee grote ideeën: dat SARS-CoV-2 rechtstreeks vanuit een bron van wilde dieren op menselijke populaties terechtkwam, en dat de ziekteverwekker uit een laboratorium lekte.

Door een werveling van gegevensverduistering door de Chinese autoriteiten en politisering in de Verenigde Staten, en ongebreidelde speculatie uit alle hoeken van de wereld, hebben veel wetenschappers vastgehouden aan het idee dat deze uitbraak – net als de meeste anderen – puur natuurlijke wortels had.

Maar die hypothese mist een belangrijk stuk bewijs: genetisch bewijs van de Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan, China, waaruit blijkt dat het virus geïnfecteerde wezens had die daar te koop waren.

OOK INTERESSANT
Operaties vanaf maandag weer mogelijk in Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Deze week heeft een internationaal team van virologen, genomicisten en evolutiebiologen misschien eindelijk cruciale gegevens gevonden om die kenniskloof te helpen dichten.

Een nieuwe analyse van genetische sequenties verzameld uit de markt toont aan dat wasbeerhonden die illegaal op de locatie worden verkocht, het virus eind 2019 mogelijk hebben gedragen en mogelijk hebben uitgestoten.

Het is een van de sterkste ondersteuning tot nu toe, vertelden experts, die aanhalen dat de pandemie begon toen SARS-CoV-2 van dieren naar mensen overging, in plaats van in een ongeluk veroorzaakt door wetenschappers die met virussen experimenteerden.