fbpx

Nieuwe database over Surinaamse slavernijgeschiedenis

Onderzoeker en publicist Nizaar Makdoembaks kondigt een nieuwe publieke database aan over de Surinaamse slavernijgeschiedenis. Het gaat om de digitale verwerking van de Generale Lijsten der Hoofdgelden; belastinglijsten die jaarlijks werden opgemaakt, waarop het aantal slaafgemaakten per plantage en vaak ook de naam van de plantage-eigenaar vermeld werd.

De database beslaat nu al meer dan 40 jaar uit onze vroege slavernij geschiedenis en wel de periode 1693 tot 1733 en begin 2019 komen er nog tien jaren, tot 1743, bij.

Omdat de Generale Lijsten in de wetenschap bekend staan als minder betrouwbaar worden naast de kale data ook correcties op die data en aanvullingen (waaronder sterfteramingen) opgenomen. Ook worden er in de database zoveel mogelijk namen van eigenaren aan plantages gekoppeld.
Presentatie van de database staat gepland voor het voorjaar van 2019.

OOK INTERESSANT
FOLS adviseert om schooldeuren 24 maart uit veiligheidsoverwegingen gesloten te houden

Het bestand, dat t.z.t. beschikbaar gemaakt wordt via een nieuwe website, zal onderzoekers allerlei ingangen voor onderzoek bieden aangaande deze minder belichte periode in de Surinaamse slavernij geschiedenis.

De aankondiging database slaafgemaakten 1693-1733 vindt plaats op 4 december plaats. Bij deze aankondiging zullen ook de wetenschappelijke aspecten ervan worden besproken.(GFC)