fbpx

Nieuwe COVID-subvariant resistent tegen alle therapeutische antilichamen

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuwe COVID-subvariant resistent tegen alle therapeutische antilichamen
Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door wetenschappers van het Duitse Primatencentrum (DPZ) – Leibniz Institute for Primate Research en Friedrich-Alexander University Erlangen-Nürnberg, is de Omicron-sublijn BQ.1.1, die wereldwijd in opkomst is, resistent tegen alle goedgekeurde antilichaamtherapieën.

Een immuunrespons wordt geactiveerd als gevolg van infectie met het SARS coronavirus-2 (SARS-CoV-2) of een COVID-19-vaccinatie, wat resulteert in de ontwikkeling van neutraliserende antilichamen die helpen beschermen tegen (her)infectie met SARS-CoV-2 of een ernstig verloop van de ziekte.

Door zich te hechten aan het virale spike-eiwit, bieden neutraliserende antilichamen bescherming en voorkomen ze dat het virus cellen binnendringt.

Bepaalde SARS-CoV-2-varianten, met name de Omicron-variant, vermijden echter neutraliserende antilichamen en veroorzaken symptomatische infecties, zelfs bij gevaccineerde of herstellende personen als gevolg van mutaties in het spike-eiwit.

Dit staat bekend als immuunontwijking en vormt een gevaar voor populaties met een hoog risico, waaronder ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of medicatie.

BEKIJK OOK
Onderzoek toont aan dat plattelandsbewoners 19% meer risico op hartfalen hebben dan stedelijken

Ze slagen er vaak niet in om een immuunrespons te ontwikkelen die voldoende is voor bescherming tegen ernstige ziekten, zelfs na volledige vaccinatie.

Om patiënten met een hoog risico te beschermen, worden biotechnologisch geproduceerde antilichamen toegediend als een preventieve maatregel of als een vroege therapie bij bevestigde SARS-CoV-2-infectie.

Mutaties in het spike-eiwit van verschillende SARS-CoV-2-varianten verlenen resistentie tegen individuele antilichaamtherapieën. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of therapeutische antilichamen effectief blijven tegen momenteel circulerende virale varianten.

De bevinding dat de Omicron-subvariant BQ.1.1 al resistent is tegen een nieuwe antilichaamtherapie die op het punt staat te worden goedgekeurd in de VS, benadrukt het belang van het ontwikkelen van nieuwe antilichaamtherapieën tegen COVID-19.