fbpx

Nieuwe Covid-golf in China zet wereld op scherp

GFC NIEUWSREDACTIE- Grensbeperkingen, vergaderingen op het hoogste niveau, dagelijkse meldingen van miljoenen besmettingen… de wereld was optimistisch dat het einde van 2023, het derde jaar van de coronapandemie, een definitieve terugkeer naar de normaliteit zou betekenen.

De gebeurtenissen in China van de afgelopen dagen hebben echter problemen waarvan iedereen geloofde dat ze nu werden overwonnen, weer op de voorgrond gebracht, waardoor de vrees voor een nieuwe tegenslag in de wereldwijde strijd tegen de Covid-19-crisis is ontstaan.

Die angsten zijn gebaseerd op wat bekend is over de laatste stijging van het aantal gevallen in China, maar evenzeer op wat niet bekend is.

Een gebrek aan officiële gegevens over de laatste golf die de Aziatische reus treft, heeft het wantrouwen in Beijing aangewakkerd en speculatie aangewakkerd.

De gevolgen die het zal hebben voor de rest van de wereld is de grote onderliggende vraag, maar elke voorspelling of berekening wordt gehinderd door hetzelfde probleem: de schaarste aan statistieken en het geringe vertrouwen in de beschikbare statistieken. Dit zijn de sleutels tot de nieuwste incarnatie van de pandemie.

BEKIJK OOK
14 agenten gedood door Haïtiaanse rebellen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft China opnieuw gevraagd om actuele medische gegevens over de corona-uitbraak te delen. Het gaat dat om data over vaccinaties, virusvarianten, ziekenhuisopnames, IC-opnames en sterfgevallen. Deze data moeten China en de rest van de wereld helpen om goede risico-inschattingen te maken en zo nodig met effectieve maatregelen te komen, zegt de WHO in een verklaring.

Na bijna drie jaar van een uiterst streng coronabeleid liet China op 7 december de teugels vieren. Volgens de Chinese regering komen er elke dag 5000 nieuwe besmettingen bij.

Volgens deskundigen moeten dat er veel meer zijn en zijn sinds de versoepeling van het coronabeleid bijna 250 miljoen Chinezen besmet geraakt.

Wetenschappers waarschuwen dat door de uitbraak nieuwe varianten kunnen ontstaan, die vervolgens naar het buitenland worden meegenomen. In verband daarmee controleren al meerdere landen of reizigers die uit China komen het virus bij zich dragen, onder andere Japan, de VS, Spanje, Frankrijk en Italië.