fbpx

Nieuwe sterk gemuteerde coronavariant in Zuid- Afrika baart grote zorgen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- De nieuwe coronavariant die is opgedoken in Zuid- Afrika en B.1.1.529 word genoemd, baart de autoriteiten in het land en de rest van de wereld grote zorgen.

De grote ongerustheid bij virologen over de nieuwe B.1.1.529-variant is het hoge aantal mutaties, wat zou kunnen helpen om de afweer van het lichaam te omzeilen.

Volgens experts is er sprake van een snelle toename van het aantal virusinfecties in met name de hoofdstad Pretoria.

Gezondheidsdeskundigen houden er sterk rekening mee dat reizigers die besmet zijn geraakt met deze sterk gemuteerde variant, al vertrokken zijn naar verschillende andere landen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Betere grenscontrole Suriname om besmettingen met nieuwe coronavariant tegen te gaan

Onder meer in Hong Kong en Botswana zijn er positieve gevallen gemeld van passagiers afkomstig uit Zuid – Afrika.

Het is ook nog niet duidelijk of de huidige vaccins voldoende bescherming bieden tegen deze mutant.

Professor Tulio de Oliveira, de directeur van het Centrum voor Epidemische Reactie en Innovatie in Zuid-Afrika, zegt aan de media dat het virus “ongelooflijk sterk is gemuteerd”.

BEKIJK OOK
Populair COVID-19-medicijn kan interageren met veel voorkomende hartmedicijnen

“Er is sprake van een ongewone constellatie van mutaties. Deze heeft ons onprettig verrast en is heel anders dan andere varianten die hebben gecirculeerd. Het heeft veel meer mutaties die we hadden verwacht,” aldus de professor.

Ook andere deskundigen uiten hun bezorgdheid.

nieuwe variant prof | GFC Nieuws Professor Christina Pagel, de directeur van de Clinical Operational Research Unit aan de UCL, schrijft op Twitter dat de verspreiding van de B.1.1.529- variant een “zeer zorgelijke ontwikkeling is”.

Andere experts benadrukken dat mensen in het licht van de nieuwe virusvarianten, zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden.

Ook het steeds dragen van mondkapjes in risicosituaties, 2 meter afstand van elkaar bewaren en binnenruimtes goed ventileren zijn maatregelen die goed opgevolgd moeten worden om verspreiding van alle virusvarianten te beperken.