fbpx

Nieuwe combinatie van geneesmiddelen die longtumoren bij muizen vermindert

GFC NIEUWSREDACTIE- Kankerbehandelingen bewegen zich al lang in de richting van personalisatie, het vinden van de juiste medicijnen die werken voor de unieke tumor van een patiënt, op basis van specifieke genetische en moleculaire patronen.

Veel van deze gerichte therapieën zijn zeer effectief, maar zijn niet beschikbaar voor alle kankers, inclusief niet-kleincellige longkankers (NSCLCs) met een LKB1 genetische mutatie.

Een nieuwe studie onder leiding van Salk Institute Professor Reuben Shaw en voormalig postdoctoraal fellow Lillian Eichner, nu een assistent-professor aan de Northwestern University, onthulde dat door de FDA goedgekeurde trametinib en entinostat kunnen worden gegeven om minder en kleinere tumoren te produceren bij muizen met LKB1-gemuteerd NSCLC.

OOK INTERESSANT
'Doodzieke mensen zonder geld worden niet geholpen bij Academisch Ziekenhuis Paramaribo'

De bevindingen kunnen leiden tot klinische proeven om het nieuwe regime bij mensen te testen, omdat entinostat al in klinische onderzoeken zit en trametinib door de FDA is goedgekeurd.

Belangrijk is dat Shaw deze ontdekking ziet als transformerend voor kankers buiten NSCLC, met potentiële toepassingen bij lymfoom, melanoom en alvleesklierkanker.

De bevindingen werden op 17 maart gepubliceerd in Science Advances.