fbpx
Nieuwe coalitiepartijen praten nu niet over gratie aan Bouterse

GFC NIEUWS- De politieke partijen die binnenkort deel zullen uitmaken van de nieuwe regering onderstrepen en erkennen de scheiding der machten.

In dat kader kan er niets beloofd worden. “We kunnen zoveel praten, maar zitten niet in de positie om te beloven dat wij de president wel of geen gratie zullen geven,” reageerde ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk donderdag op aanhoudende vragen van journalisten als de aankomende regering voornemens is om president Desi Bouterse gratie te verlenen.

Zowel Brunswijk als VHP-leider Chandrikapersad Santokhi benadrukten de scheiding der machten en wilden niet vooruitlopen op zaken. Rechtsprocessen zijn een aangelegenheid van de rechterlijke macht en daar heeft de aankomende regering respect voor en zal zich daarom niet inmengen met dergelijke zaken.

Alhoewel gratieverlening een prerogatief is van elke president wil aankomend president Santokhi niet vooruitlopen op zaken. Hierover is er ook niet gesproken met de huidige president. Beide toppers – Santokhi en Brunswijk – benadrukken dat de gevoerde gesprekken met Bouterse niet gingen over gratieverlening en of handhaven van de amnestiewet. Van een ‘soort Leonsberg-akkoord’ is er geen sprake, voegde Brunswijk eraan toe.

In 1987 werd het Leonsberg-akkoord gesloten tussen het Front voor Democratie & Ontwikkeling en de toenmalige regeringsleider en legerbevelhebber Bouterse om herstel van de democratie in gang te zetten.

Alleen de leiders van de Front-partijen en Bouterse namen deel aan dit gesprek. Gewezen Foont-topper Willy Soemita zei enkele jaren terug dat het Front in 1987 voorstander was van een algemeen pardon. Tijdens het overleg met Bouterse, toen regeringsleider en legerbevelhebber, werd een voorstel gedaan. Wijlen Jaggernath Lachmon, die voorzitter was van de VHP, wilde een algemeen pardon voor de hele periode vanaf 1980.

Dat zou dus inclusief december 1982 moeten zijn. Volgens Soemita sprak Lachmon namens de drie leiders, onder wie ook NPS-leider Henck Arron.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…