‘Nieuwe boer’ laat grond met rust voor gezondere landbouw

Boeren over de hele wereld denken na over nieuwe manieren om hun grond te bewerken. Honderden jaren van conventionele landbouw en in sommige landen zelfs intensieve industriële landbouw, brachten landbouwgronden aan het infuus.

“Landbouwgrond zou op de lijst van bedreigde soorten moeten staan,” zegt Del Ficke, een boer uit de Amerikaanse staat Nebraska die deel uitmaakt van een boerenbeweging die de grond weer gezond wil maken.

Kleine boeren, maar zelfs grote voedselbedrijven, kijken naar manieren om de grond nieuw leven in te blazen.

Laat de grond met rust

Een van de belangrijkste stappen die zij adviseren is: stoppen met de grond omspitten. “Grondbewerking is het meest destructieve in de landbouw,” zegt Ficke.

Zeven tips om je grond te verbeteren

1. Niet meer omspitten
Wanneer je de grond omkeert, doodt je de micro-organismen die de aarde in leven houden.

2. Trek onkruid niet weg
Onkruid voedt de micro-organismen. Wanneer je die met hun wortels naar buiten trekt, verstoor je de bodem. Snoei het onkruid zo laag mogelijk en laat het snoeisel liggen om te composteren.

3. Diversifiëren
Hoe meer verschillende soorten planten en bomen je bij elkaar zet, des te gezonder je bodem zal zijn. Plantdiversiteit helpt diversiteit van micro-organismen in de bodem te behouden.

4. Houd het bedekt
Wortels en lage planten beschermen de bodem tegen water en wind. Ze houden ook de grond bij elkaar wanneer je voedselgewassen worden geoogst.

5. Stop met bemesten, begin met composteren
Meststoffen verminderen het aantal micro-organismen in de bodem. Compost, dat vol zit met koolstof, zorgt ervoor dat ze gedijen. De meest simpele methode is door takken, voedselafval en dode planten om je planten te doen.

6. Voeg microben toe
Je doel is om een ​​zelfvoorzienend ecosysteem te hebben, waarin bacteriën en planten elkaar voeden en daar jou hulp niet bij nodig hebben. Je kunt dit proces op gang helpen door probiotica rechtstreeks op je bodem aan te brengen.

7. Geef wormen
Wormen zijn essentieel voor het creëren van meer gezonde grond vol voedingsstoffen. Koop dus wat van die wriemeldingen en gooi ze in je compost en aarde.

Bron: Return to Now

 

Steeds meer boeren omarmen de laatste decennia het beleid om de grond met rust te laten, omdat zij zich ervan bewust zijn dat we al duizenden jaren bezig zijn levende organismen te doden en alle voedingsstoffen in de grond kapot maken door die ondersteboven te keren.

Boeren gebruiken steeds vaker bodembedekkers. Wanneer Fick zijn mais of sojabonen heeft geoogst, beplant hij zijn land direct met een combinatie van grassen en groenten.

Grazers

Die laat hij staan tot de volgende zomer, en laat zijn vee op het land grazen zoals de bizons dat ooit deden op de prairie.

De wortels van deze bodembedekkers verrotten in de aarde die met rust wordt gelaten, waardoor de bodem wordt verrijkt. De mest en urine van zijn vee helpen daarbij.

Hierdoor komt de bodem weer tot leven, barstend van microben en schimmels.

Geld

De grond, die vol zit met rottende wortels en microben, is als een spons die water en voedingsstoffen vasthoudt, waardoor veel minder geld hoeft te worden uitgegeven aan kunstmest en bevloeiing.

Het enige nadeel is dat beplanten met bodembedekkers in het begin geld kost, en dat het een paar jaren duurt voor het resultaat zichtbaar wordt. Dat is dan ook de reden dat nog niet veel boeren op deze manier werken.

Aan de andere kant raken grote namen als Monsanto, General Mills en Walmart steeds meer geïnteresseerd in regeneratieve bodembewerkingen – omdat dit op de langere termijn veel meer oplevert.

Foto: Philip Niewold