fbpx

Nieuwe bloedtest detecteert ziekte van Alzheimer 3,5 jaar vóór klinische diagnose

GFC NIEUWSREDACTIE- Een op bloed gebaseerde test kan worden gebruikt om het risico op de ziekte van Alzheimer tot 3,5 jaar vóór de klinische diagnose te voorspellen volgens nieuw onderzoek van het Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) aan King’s College London.

De studie, gepubliceerd op 27 januari in het tijdschrift Brain, ondersteunt het idee dat componenten in het menselijk bloed de vorming van nieuwe hersencellen kunnen moduleren, een proces dat neurogenese wordt genoemd.
Neurogenese komt voor in een belangrijk deel van de hersenen, de hippocampus, die betrokken is bij leren en geheugen.

Bij het bestuderen van hoe bloed de hersencellen beïnvloedde, deden de onderzoekers verschillende belangrijke ontdekkingen.

De bloedmonsters verzameld van deelnemers in de loop der jaren die vervolgens verslechterden en de ziekte van Alzheimer ontwikkelden, bevorderden een afname van celgroei en -deling en een toename van apoptotische celdood (het proces waarbij cellen worden geprogrammeerd om te sterven).

OOK INTERESSANT
Nieuwe stap dichter bij transplantaties varkensorganen naar mensen

De onderzoekers merkten echter op dat deze monsters ook de conversie van onrijpe hersencellen naar hippocampale neuronen verhoogden.

Hoewel de onderliggende redenen voor de verhoogde neurogenese onduidelijk blijven, theoretiseren de onderzoekers dat het een vroeg compensatiemechanisme kan zijn voor de neurodegeneratie (verlies van hersencellen) die wordt ervaren door degenen die de ziekte van Alzheimer ontwikkelen.

De onderzoekers zeggen dat deze bevindingen een kans kunnen bieden om de veranderingen die de hersenen doormaken in de vroegste stadia van de ziekte van Alzheimer verder te begrijpen.