fbpx

Nieuwe belastende informatie over Roundup kan Monsanto miljarden kosten

Amerikaanse juristen zeggen dat zij explosieve informatie over de Europese activiteiten van chemiereus Monsanto in handen hebben. Het aantal rechtszaken tegen het bedrijf is met meer dan 50 procent toegenomen.

De Amerikaanse jurist Robert Kennedy Jr. zegt dat het belastende materiaal waarover advocaten beschikken “het topje van de ijsberg” zijn.

“We hebben documenten in ons bezit, honderden documenten die niet zijn vrijgegeven en waarvan sommige explosief zijn,” zei Kennedy tegen Euronews.

Schadevergoeding

Onlangs won een Californische tuinier een zaak tegen Monsanto; de rechtbank wees hem 289 miljoen dollar schadevergoeding toe. De man zou non-hodgkinlymfoom hebben ontwikkeld na gebruik van de onkruidverdelger Roundup.

BEKIJK OOK
Bedrijfsleven, overheid, Inheemse en Tribale gemeenschappen en ngo’s buigen zich over ordening en transformatie houtsector

Het nieuwe bewijsmateriaal zou de komende jaren Bayer, de eigenaar van Monsanto, miljarden aan schadevergoedingen kunnen kosten. Het aantal rechtszaken is al van 5200 toegenomen tot 8000.

De Europese Unie zal mogelijk de toestemming om Roundup te verkopen dit jaar intrekken. De registratie van het middel was met vijf jaren verlengd tot 2022, in plaats van de gebruikelijke 15 jaren.

Diverse instanties spreken elkaar tegen over de mogelijk carcinogene eigenschappen van Roundup.

Foto: Irwin Wist