fbpx

Nieuw zittingstermijn Groep Toerisme

GFC NIEUWS- Op 29 september zijn de leden Jan van Charante en Sylvia Ang wederom benoemd tot respectievelijk Groepsvertegenwoordiger en Plaatsvervanger van de Groep Toerisme voor de periode 2020-2022.
De focus van de groep zal nu liggen op het uitzoeken wat de rol precies is van de minister van Transport Communicatie en Toerisme. De minister heeft duidelijk gemaakt dat hij er is voor de toerisme en niet voor politiek. De groep kijkt graag uit naar hoe dat zich in de praktijk zal vertalen.
Daarnaast is ook van belang dat de Samenwerking met Frans-Guyana, Guyana en Brazilië de nodige aandacht krijgt. “We hebben de beste troeven samen met de regio voor wat Covid-19 betreft. Nederland is goed voor wat betreft de diaspora. Voor toerisme ontwikkeling moeten wij dichterbij huis kijken. De Caricom heeft ook 14 miljoen inwoners. Met Barbados hebben we vaker een bilaterale overeenkomst gesloten en de Caricomburgers gaan nu ook liever niet naar de USA respectievelijk Florida. Dus er zijn opportunities”, aldus Groepsvertegenwoordiger van Charante.
ASRA en DOES Travel hebben een rechtszaak aangespannen tegen de KLM. De 6% commissie-regeling die bij staatsbesluit is vastgesteld wordt in beginsel overtreden. Alle airlines zijn verplicht zich aan deze regeling te houden. Er zijn ruim 30 reisbureaus in Suriname en er gaan banen verloren. 75% van de omzet wordt via de reisbureaus gecreëerd.
Volgens de Groepsvertegenwoordiger moet er vanuit de regering beleid komen, gedragen door stakeholders. Als die 6% wegvalt moet er een equal level playing field zijn. Er zijn andere diensten waar er meer verdiend kan worden. Er zal met de regering gesproken worden over wat het beleid is. Als men vindt dat KLM een punt heeft, dan moet er inderdaad gesproken worden.
Ook zal er betreffende de Stichting Toerisme Suriname met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) aan tafel gezeten worden om te komen met een gemeenschappelijk doel. Ook daar moet er met de overheid een PPP mogelijk zijn in het belang van het toerisme. De VSB zal met relevante stakeholders communiceren over wat de plannen van de Kamer zijn. De sector moet zich uitspreken over wat zij precies wil.

BEKIJK OOK
Ramdin hekelt kritiek opposanten op inspanningen regering om het land uit het dal te halen