fbpx

Nieuw-Zeeland treedt hard op tegen verspreiding film moskeemoorden

Redactie GFC Nieuws — Een man in Nieuw-Zeeland riskeert een jarenlange gevangenisstraf. De politie arresteerde hem omdat hij een filmpje van de massamoord in Christchurch online deelde. Dat is verboden onder de Films, Videos, and Publications Classifications Act. Die verbiedt de verspreiding of het bezit van materiaal dat als aanstootgevend wordt beschouwd.

De man heeft zeer waarschijnlijk niets met de vermoedelijke dader, Brenton Tarrant, te maken. De video die Tarrant live uitzond, “is door het Chief Censor’s Office geclassificeerd als verwerpelijk,” zei de politie.

De Films, Videos, and Publications Classifications Act is een wet uit 1993. Dit bepaalt “dat een publicatie verwerpelijk is als ze zaken als seks, horror, misdaad, wreedheid of geweld op zo’n manier beschrijft, uitbeeldt, uitdrukt of anderszins behandelt dat de beschikbaarheid van de publicatie waarschijnlijk schadelijk is voor het algemeen belang.”

BEKIJK OOK
Molotovcocktail door woningruit gegooid

Sky Network Television, de grootste provider van satelliettelevisie in Nieuw-Zeeland, gooide Sky News Australia van zijn platform. Sky News had delen uit het filmpje vertoond.

Ook Facebook treedt hard op tegen vertoning van de film. Miljoenen uploads werden verwijderd, vaak zelfs terwijl zij nog werden geüpload.