fbpx

Nieuw veelbelovend apparaat kan hoge bloeddruk behandelen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een echografieapparaat dat overactieve zenuwen in de nieren kalmeert, heeft het potentieel om sommige mensen te helpen hun bloeddruk onder controle te krijgen.

Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door onderzoekers van Columbia University en de Université de Paris in Frankrijk, resulteerde het gebruik van het apparaat in een consistente verlaging van de ambulante bloeddruk overdag met gemiddeld 8,5 punten bij personen van middelbare leeftijd met hypertensie.

Artsen schrijven meestal veranderingen in levensstijl voor, zoals het verminderen van de zoutinname of het verliezen van gewicht, en medicijnen om de bloeddruk te verlagen bij patiënten met hypertensie. Toch is ongeveer een derde van de hypertensieve patiënten niet in staat om hun bloeddruk onder controle te houden ondanks deze interventies.

“Veel patiënten in onze klinische praktijk zijn net als de patiënten in onze studie, met ongecontroleerde bloeddruk in de jaren 150 ondanks enkele inspanningen,” zegt Ajay Kirtane, MD, hoogleraar geneeskunde aan columbia university Vagelos College of Physicians and Surgeons en co-leider van de studie.

OOK INTERESSANT
Cannabisgebruik tijdens adolescentie kan reproductieve complicaties veroorzaken bij vrouwen

Het te lang ongecontroleerd laten van de bloeddruk kan leiden tot hartfalen, beroertes, hartaanvallen en onomkeerbare nierschade.

“Renale echografie kan worden aangeboden aan patiënten die niet in staat zijn om hun bloeddruk onder controle te krijgen na het proberen van veranderingen in levensstijl en medicamenteuze therapie, voordat deze gebeurtenissen optreden,” zegt Kirtane, die ook een interventionele cardioloog en directeur van hartkatheterisatielaboratoria is in het NewYork-Presbyterian / Columbia University Irving Medical Center.

De resultaten van de studie, gepubliceerd in JAMA Cardiology, testten het apparaat, dat wordt gebruikt in een poliklinische procedure die ultrasone renale denervatie wordt genoemd.

Het apparaat is nog steeds experimenteel en is nog niet goedgekeurd door de FDA voor gebruik buiten klinische onderzoeken.