Nieuw ‘Suriname Museum’ in Amsterdam moet op jaarbasis 50.000 bezoekers trekken

suriname museum amsterdam

Amsterdam zal binnenkort een belangrijke culturele aanwinst rijker zijn met de opening van het Suriname Museum op 29 november, gelegen aan de Zeeburgerdijk. Bekijk onderaan beelden.

Dit nieuwe museum, dat zich bevindt op de locatie van de voormalige vereniging Ons Suriname en The Black Archives, streeft ernaar om bezoekers uit alle lagen van de bevolking een diepgaand inzicht te geven in de Surinaamse geschiedenis, cultuur en de diverse bevolkingsgroepen, evenals de complexe banden tussen Suriname en Amsterdam.

Het museum zal zich niet alleen richten op het slavernijverleden van Suriname, dat een integraal onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis, maar ook de rijke biodiversiteit van Suriname en de culturele diversiteit tonen, waaronder de Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Marrons en Boeroes.

“De kennis van de eigen geschiedenis is zelfs bij Nederlanders van Surinaamse afkomst beperkt,” legt museumdirecteur Jan Gerards uit aan AT5.

De inrichting van het museum belooft een meeslepende ervaring te worden met drie verdiepingen vol tentoonstellingen, waaronder een virtuele realiteit-ervaring die bezoekers naar Suriname transporteert.

Bovendien zal het museum onderdak bieden aan een vernieuwde bibliotheek van The Black Archives en een speciale tentoonstelling voor kinderen.

Een bijzonder hoogtepunt is het levensechte standbeeld van Boni, de legendarische vrijheidsstrijder die vanuit Fort Boekoe tegen de slavernij vocht.

Gerards hoopt met het museum jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers aan te trekken, die kunnen leren over de Surinaamse bijdrage aan de Nederlandse samenleving vanaf de grote migratie in 1975.

“We leven samen, dus het is belangrijk om meer over elkaar te weten,” zegt hij.

Het project heeft twee jaar geduurd om te realiseren.

Foto: Atelier Argos