fbpx

Nieuw onderzoek suggereert dat obesitas neurologische ontwikkelingsstoornis is

GFC NIEUWSREDACTIE- In de afgelopen decennia is obesitas snel gegroeid tot meer dan 2 miljard mensen, waardoor het wereldwijd een van de grootste bijdragers is aan een slechte gezondheid.

Veel mensen hebben nog steeds moeite met afvallen, ondanks tientallen jaren van studie over dieet- en trainingsregimes.

Onderzoekers van Het Baylor College of Medicine en gelieerde instellingen geloven nu dat ze begrijpen waarom, en ze beweren dat de nadruk moet worden verlegd van het behandelen van obesitas naar het voorkomen ervan.

Het onderzoeksteam meldt in het tijdschrift Science Advances dat moleculaire processen in het vroege leven van hersenontwikkeling waarschijnlijk een belangrijke determinant zijn van het risico op obesitas.

Eerdere grote studies onder mensen hebben aangetoond dat de genen die het sterkst geassocieerd zijn met obesitas tot expressie komen in de zich ontwikkelende hersenen. Deze meest recente studie bij muizen richtte zich op epigenetische ontwikkeling.

BEKIJK OOK
Marihuanarokers vertonen hogere percentages emfyseem, luchtwegaandoeningen dan tabaksrokers

Epigenetica is een moleculair bladwijzersysteem dat regelt of genen al dan niet worden gebruikt in bepaalde celtypen.

De grootste verrassing kwam toen de onderzoekers hun epigenetische gegevens bij muizen vergeleken met menselijke gegevens van grote genoombrede associatiestudies die screenen op genetische varianten geassocieerd met obesitas.

De genomische regio’s gericht op epigenetische rijping in de boogvormige kern van de muis overlapten sterk met menselijke genomische regio’s geassocieerd met body mass index, een index van obesitas.

“Deze associaties suggereren dat het risico op obesitas bij mensen gedeeltelijk wordt bepaald door epigenetische ontwikkeling in de arcuate kern,” zeggen de wetenschappers.

“Onze resultaten leveren nieuw bewijs dat ontwikkelingsepidegenetica waarschijnlijk betrokken is bij zowel vroege omgevings- als genetische invloeden op het risico op obesitas. Dienovereenkomstig kunnen preventie-inspanningen gericht op deze ontwikkelingsprocessen de sleutel zijn tot het stoppen van de wereldwijde obesitasepidemie. ”