fbpx

Nieuw onderzoek koppelt de consumptie van rood vlees aan een 22% hoger risico op hartaandoeningen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het verband tussen hartaandoeningen en verzadigd vet, cholesterol in de voeding, natrium, nitrieten en zelfs koken op hoge temperatuur is in de loop der jaren door wetenschappers bestudeerd, maar het bewijs voor veel van deze mechanismen is niet sterk.

Recente gegevens wijzen op specifieke metabolieten geproduceerd door onze darmbacteriën wanneer we vlees consumeren als de potentiële onderliggende boosdoeners.

De studie onder leiding van wetenschappers van het Cleveland Clinic Lerner Research Institute en de Friedman School of Nutrition Science and Policy aan de Tufts University kwantificeert het risico van ASCVD geassocieerd met vleesconsumptie en identificeert onderliggende biologische routes die dit risico kunnen verklaren.

De studie van meer dan 4.000 mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar in de Verenigde Staten wees uit dat een grotere vleesinname geassocieerd is met een verhoogd risico op ASCVD – 22 procent hoger risico voor elke 1,1 portie per dag – en dat verhoogde niveaus van drie metabolieten gegenereerd door darmbacteriën uit voedingsstoffen die in vlees voorkomen, ongeveer 10% van dit verhoogde risico verklaren.

BEKIJK OOK
Het drinken van zelfs lage hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap verandert hersenstructuur baby

Rood vlees werd geassocieerd met een hoger risico en verbindingen met darmbacteriële metabolieten, maar dit werd niet gevonden voor pluimvee, eieren of vis.

Het onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Arteriosclerose, Trombose en Vasculaire Biologie, is het eerste dat de verbanden onderzoekt tussen dierlijk voedsel en het risico op ASCVD-gebeurtenissen, en de bemiddeling van dit risico door door darmmicrobiota gegenereerde verbindingen en door traditionele ASCVD-risicoroutes zoals bloedcholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.