fbpx

Nieuw onderzoek koppelt COVID-19-infectie – en vaccinatie – aan slopende hartaandoening

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van het Smidt Heart Institute tonen aan dat het risico op het ontwikkelen van posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom, of POTS, vijf keer hoger is na COVID-19 dan na vaccinatie.

Het team heeft het onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nature Cardiovascular Research.

De studie suggereert dat een klein deel van de personen die zijn gevaccineerd tegen COVID-19 POTS kan ontwikkelen, een slopende hartaandoening die wordt gekenmerkt door een abnormale toename van de hartslag bij het staan.

Bovendien geven hun bevindingen aan dat mensen met de diagnose COVID-19 vijf keer meer kans hebben om POTS te ontwikkelen na het oplopen van het virus dan na vaccinatie, wat het belang van het ontvangen van het vaccin benadrukt.

BEKIJK OOK
Gemiddelde zwangerschapsduur in VS korter dan in Europese landen

“De belangrijkste boodschap hier is dat hoewel we een potentieel verband zien tussen COVID-19-vaccinatie en POTS, het voorkomen van COVID-19 door vaccinatie nog steeds de beste manier is om uw risico op het ontwikkelen van POTS te verminderen,” zei Alan C. Kwan, MD, eerste en corresponderende auteur van de studie en een cardiovasculaire specialist bij Cedars-Sinai.

Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom is een aandoening die het meest voorkomt bij jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het meest herkenbare POTS-symptoom is een snelle toename van de hartslag van meer dan 30 slagen per minuut of een hartslag die hoger is dan 120 slagen per minuut, binnen 10 minuten na het staan.