fbpx

Nieuw onderzoek: het eten van druiven kan beschermen tegen UV-schade aan de huid

GFC NIEUWSREDACTIE- Een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Antioxidanten heeft aangetoond dat het consumeren van druiven kan beschermen tegen UV-schade aan de huid.

Deze nieuwe studie versterkt eerder onderzoek op dit gebied. In dit onderzoek met 29 vrijwilligers onderzochten wetenschapper de impact van het consumeren van hele druivenpoeder – gelijk aan 2 1/4 kopjes druiven per dag – gedurende 14 dagen tegen fotoschade door UV-licht.

De huidreactie van proefpersonen op UV-licht werd gemeten voor en na het consumeren van druiven gedurende twee weken door de drempeldosis UV-straling te bepalen die zichtbare roodheid na 24 uur veroorzaakte – de minimale erytheemdosis (MED). Bovendien werd metabolomische analyse van het darmmicrobioom, bloed en urinemonsters uitgevoerd.

BEKIJK OOK
Experimenteel antidepressief medicijn kan ook nuttig zijn bij behandeling alcoholgebruiksstoornis

De studiedeelnemers die gedurende twee weken dagelijks 2 1/4 kopjes druiven consumeerden, vertoonden een verhoogde weerstand tegen zonnebrand.

De studie vond ook een potentiële correlatie tussen de darm en de huid, omdat de deelnemers met UV-resistentie ook unieke microbiomische en metabolomische profielen hadden.

De studie suggereert dat de natuurlijke verbindingen genaamd polyfenolen in druiven verantwoordelijk kunnen zijn voor deze beschermende effecten.