fbpx

Nieuw medicijn tegen botkanker verbetert overlevingskansen met 50%

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van de Universiteit van East Anglia hebben een nieuw medicijn ontwikkeld dat werkt tegen alle belangrijke soorten primaire botkanker.

Kanker die begint in de botten, in plaats van kanker die is uitgezaaid naar de botten, treft voornamelijk kinderen. De huidige behandeling is slopend, met verouderde chemotherapiecocktails en amputatie van ledematen.

Ondanks dit alles is de vijfjaarsoverleving slecht met slechts 42 procent – grotendeels vanwege hoe snel botkanker zich naar de longen verspreidt.

Maar een nieuwe studie die vandaag is gepubliceerd, laat zien hoe een nieuw medicijn genaamd CADD522 een gen blokkeert dat geassocieerd is met het stimuleren van de verspreiding van de kanker bij muizen die zijn geïmplanteerd met menselijke botkanker.

OOK INTERESSANT
Studie: alle anticonceptiepillen verhogen risico op borstkanker

Het doorbraakmedicijn verhoogt de overlevingskansen met 50 procent zonder de noodzaak van een operatie of chemotherapie. En in tegenstelling tot chemotherapie veroorzaakt het geen toxische bijwerkingen zoals haaruitval, vermoeidheid en ziekte.

Het medicijn ondergaat nu een formele toxicologische beoordeling voordat het team alle gegevens verzamelt en de MHRA benadert voor goedkeuring om een klinische proef bij mensen te starten.

Het onderzoek werd geleid door UEA in samenwerking met de Universiteit van Sheffield, Newcastle University, het Royal Orthopaedic Hospital, Birmingham en het Norfolk and Norwich University Hospital.

De studie is gepubliceerd in het Journal of Bone Oncology.