fbpx

Nieuw medicijn kan zowel COVID als kanker bestrijden

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van de University of Southern California en het Cleveland Clinic Florida Research and Innovation Center hebben nieuw onderzoek gepubliceerd naar GRP78, een eiwit dat betrokken is bij zowel COVID-19 als tal van vormen van kanker, evenals een nieuw medicijn dat de effecten ervan verstoort.

Hoewel vaccinatie potentieel levensreddende bescherming tegen COVID-19 kan bieden, zijn onderzoekers nog steeds op zoek naar effectieve manieren om ernstige infecties te behandelen, ook bij degenen die het vaccin niet kunnen krijgen of in het geval dat gevaarlijke nieuwe virusstammen opduiken die de bescherming van het vaccin kunnen omzeilen.

Volgens de studie, die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, kan dit medicijn mogelijk een nieuw type bescherming tegen COVID-19 bieden, een die effectief kan blijven, zelfs als nieuwe stammen zich ontwikkelen.

Afzonderlijk bestuderen onderzoekers aan de Keck School of Medicine de werkzaamheid van HA15 bij kanker, evenals een andere GRP78-remmer, YUM70, in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Michigan.

BEKIJK OOK
Veelbelovende nieuwe methode kan injecties vervangen door pillen

Ze ontdekten dat HA15 en YUM70 de productie van gemuteerde KRAS-eiwitten kunnen onderdrukken – een veel voorkomende mutatie die de neiging heeft om medicijnbehandeling te weerstaan – en de levensvatbaarheid van kankercellen met dergelijke mutaties in pancreas-, long- en darmkanker te verminderen.

Die bevindingen, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Neoplasia, suggereren dat het richten op GRP78 kan helpen bij het bestrijden van deze dodelijke kankers.

Dit zijn fundamentele bewijzen van principestudies; verder onderzoek, waaronder klinische proeven, is nodig om vast te stellen dat HA15 en YUM70 veilig en effectief zijn voor gebruik bij mensen.

Deze en andere GRP78-remmers worden nu getest als behandelingen voor zowel COVID-19 als kanker.

Deze medicijnen kunnen ook nuttig zijn voor de behandeling van toekomstige coronavirussen die afhankelijk zijn van GRP78 voor binnenkomst en replicatie, aldus de wetenschappers.