fbpx

Nieuw Israëlisch onderzoek: besmetting met corona zorgt voor sterkere en langere bescherming tegen virus dan vaccinaties

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Volgens twee analyses maken gevaccineerden een 13 keer grotere kans opnieuw besmet te raken dan degenen die al eerder besmet raakten met het coronavirus en zodoende immuniteit bereikten.

Het onderzoek (in afwachting van peer review) is gebaseerd op Israëlische data van Maccabi Healthcare Services, waarin de gegevens van 2.5 miljoen burgers in het land staan opgeslagen.

Personen die zich in januari en februari hebben laten vaccineren met het Pfizer coronavaccin, maakten in de maanden juni, juli en de eerst helft van augustus, 6 tot 13 keer meer kans om weer besmet te raken met de delta variant van potentieel dodelijke virus.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Coronavirus, maar ook griep en mazelen verspreiden zich via de lucht, blijkt wederom uit onderzoek

In één analyse waarin data van 32.000 mensen werd vergeleken, bleek dat het risico op een symptomatische coronabesmetting 27 keer hoger is bij gevaccineerden dan personen die via een natuurlijke besmetting immuun raakten.

BEKIJK OOK
COVID-19 geassocieerd met toename type 1 diabetes bij jongeren

Ook zou de kans op een ziekenhuisopname 8 keer hoger liggen.

De studie meldt voorts dat personen die al eerder besmet raakten en nog niet waren gevaccineerd, na één inenting te hebben ontvangen nog beter beschermd waren tegen de delta variant dan als ze zich niet zouden laten vaccineren.