fbpx

Nieuw en dodelijk ijs ontdekt dat buitenaards leven misschien wel onmogelijk maakt

Onderzoekers hebben een nieuw soort superijs ontdekt. Het vermenigvuldigt zich met een snelheid van meer dan 1.600 kilometer per uur en het bevindt zich diep onder onze voeten. Onderzoekers vonden het ijs in diamanten die in Zuid-Afrika en China werden opgediept. De diamanten waren afkomstig vanuit een plek diep in onze planeet, de transitiezone die ligt tussen de 410 en 660 kilometer diep.

De ijsachtige substantie was diep in de diamanten ingekapseld. De wetenschappers wisten dat de structuur van het ijs anders was dan het soort ijs dat vormt in, bijvoorbeeld, onze diepvriezer of meren. Ze zijn er nu achtergekomen hoe het precies wordt gevormd.

Het vormingsproces van dat ijs is wel problematisch voor buitenaards leven. Bepaalde drukpieken, bijvoorbeeld door een meteoorinslag, zorgen immers voor een explosieve groei van het ijs, dat zich voortbeweegt met een snelheid van 1.600 kilometer per uur. Dat zou elke vorm van leven, op levensvatbare planeten zoals de Aarde, al doen uitdoven voordat het echt kan beginnen. De mens heeft het geluk dat het proces zich diep onder onze voeten afspeelt.