fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Nieuw douanegebouw wordt hypermoderne faciliteit

GFC NIEUWS- Het nieuw gebouw voor de Dienst der Invoerrechten en Accijnzen wordt een State-of-the-Art faciliteit, een hypermodern kantoor dat voldoet aan de eisen van de tijd.

minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vrijdag de eerstesteenlegging voor de bouw van dit pand verricht.

Volgens de projectie moet er binnen 10 maanden een pracht van een gebouw staan, gebouwd van moderne materialen die getest zijn op milieuvriendelijkheid, veiligheid en houdbaarheidskwaliteit.

Minister Hoefdraad zegt dat het kunnen behuizen van de douane in een geriefelijk en van de beste faciliteiten voorziene complex een must is en absoluut geen overbodige luxe.

Het zal een gerieflijke werkruimte bieden aan de douane, met ook een zeer effectieve en vriendelijke klantenservice. Voor wat betreft kantoorfaciliteit zullen alle moderne elektra, communicatie en andere ICT-equipment worden aangebracht.

Het gebouw zal naderhand ook worden voorzien van moderne scanners. Dankzij de inzet van de Centrale Bank van Suriname is het namelijk gelukt om relatief snel het contract rondom de scanners rond te krijgen. Dit contract wordt één dezer dagen getekend met de leverancier.

Vanaf dat moment gerekend, zullen de scanners binnen een jaar op locatie zijn, de kade volwaardig zijn ingericht, alle scanning-ICT zijn geïnstalleerd en alle benodigde trainingen verzorgd.

De scanners zijn gebaseerd op het Non Intrusive Inspection (NII)-systeem, dat aan de douane-inspecteurs de mogelijkheid geeft om grondige controles van ladingen uit te voeren, zonder het dure en tijdrovende proces van het lossen van de lading, het strippen van de containers en inhoud, zoals nu gebeurt in de haven, of het grondig moeten doorzoeken van vervoersmiddelen met methoden zoals boren en demonteren.

OOK INTERESSANT
‘Nieuwe’ SLM Airbus operationeel

De voordelen van de Non-Intrusive Inspectie zijn, aldus minister Hoefdraad, snelheid, grondigheid, automatisering en weinig tot geen schade aan de ladingen. Het zal de betrouwbaarheid en volledigheid van de inspecties aanzienlijk verbeteren en onze NRA-rating omhoog helpen.

De bewindsman benadrukt dat detectie van fraude (zoals onder- of over-facturering), detectie van illegaliteit en smokkel, vele malen omhoog zullen gaan, wat in beginsel deze onwenselijke zaken haast onmogelijk maakt.

Het hypermodern gebouw en de scannerfaciliteit zijn zeer essentieel voor de dienst, die mede erop toeziet dat de Surinaamse externe handel vlot verloopt, de daaraan gerelateerde inkomstenstromen en afdrachten de juiste waarden bevatten en volgens de juiste wegen geschieden, dat er eveneens nimmer ruimte is voor witwassen, smokkel en drugshandel.

Het realiseren van de nieuwe en beveiligde omgeving en het moderne instrumentarium voor de douane is daarom ook een directe milestone voor het gevoerde NRA-proces van ons land.