fbpx
Niet allen onderwijsveld huiverig voor ‘normalisatie’, maar ook crècheleidsters

GFC NIEUWS- Niet alleen leerkrachten en ouders zijn huiverig voor een herstart van het onderwijs, maar ook crècheleidsters kunnen zich niet terugvinden in het besluit om over te gaan tot normalisatie.

Een aantal crècheleidsters weet niet als zij het werk zullen hervatten.

Op maandag 6 juli gaan de scholen op alle onderwijsniveaus weer open. De bedoeling is dat er alleen aan examenkandidaten fysiek onderwijs wordt aangeboden. Ook de overheidscrèches moeten ingaande maandag hun deuren weer openen.

Behalve dat de scholen en crèches zijn voorzien van Covid-19-veiligheidsprotocollen, zegt kindercardioloog Amadu Juliana dat kinderen veel minder vaak geïnfecteerd raken en als zij wel geïnfecteerd raken, loopt de infectie in de meeste gevallen mild af. Ernstig verloop is bij kinderen uitzonderlijk. Ook de kinderen in Suriname hadden slechts milde griepverschijnselen”, merkte de kindercardioloog op.

Op de vraag hoe veilig de school is voor leerkrachten, antwoordde Juliana, dat kinderen het virus minder vaak overdragen dan volwassenen. Ook daarover is er genoeg data. Hij haalde voorbeelden aan van landen in Azië, waarbij dit middels onderzoek bewezen is.

Met handhaving van de maatregelen gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, is het volgens de cardioloog voor kinderen veilig om naar school te gaan.

In de protocollen die de scholen zullen hanteren is onder andere opgenomen:

– hygiënevoorschriften
– omgaan met materiaal
– sociale afstand
– aantal leerlingen per klas

Het ministerie vraagt:

– ouders hun kind te voorzien van een mond- en neusbedekking;
– de schoolleiding waar mogelijk vanuit de schoolkas verantwoord inkopen te doen en de veiligheid van de leerlingen te garanderen door de ontvangen protocollen te hanteren;
– interieurverzorgers zich aan gemaakte afspraken met de schoolleiding te houden.

In het protocol voor de crèches en peuterscholen worden richtlijnen gegeven voor praktische zaken als veiligheid en hygiëne in het contact met kinderen, hun ouders/verzorgers en de medewerkers.

Voor ouders en verzorgers geldt dat zij bij het afzetten en ophalen van hun kind(eren) een neus-mondbedekking op hebben, 1½ – 2 meter afstand van elkaar houden bij de ingang van de crèche en/of peuterschool. Handen schudden en omhelzingen zijn ook niet toegestaan.

Kinderen met de volgende klachten mogen niet naar de oppas of peuterschool: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest en verhoging van de lichaamstemperatuur boven 38 graden Celsius. Zij mogen pas weer naar de opvang als zij binnen 24 uur geen klachten meer hebben.

Als iemand in het huishouden van het kind koorts boven 38 graden Celsius en/of benauwdheidsklachten heeft, dient het kind ook thuis gehouden te worden.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.