fbpx

‘Niet alleen Duitsland, ook andere westerse landen zouden moeten stoppen met wapenverkoop aan Saoedi’s’

Redactie GFC Nieuws — Duitsland verlengt het verbod op de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië met nog eens zes maanden. Dat zouden meer landen moeten doen, zegt het Iraanse nieuwsagentschap FARS in een commentaar.

Duitsland stopte de wapenleveranties na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. FARS noemt het opmerkelijk dat de sanctie door zoveel Europese landen werd bekritiseerd.

Als de verkopen gestopt werden, zouden de leveranciers tientallen miljarden euro’s mislopen. Groot-Brittannië en Frankrijk oefenden dan ook enorme druk uit op Berlijn om de blokkade op te heffen. Volgens de landen belemmert die de verkoop van gezamenlijk ontwikkeld materieel met Duitse componenten.

Maar de verkoop van wapens maakt Europa medeplichtig aan de slachtingen die de Saoedi’s aanrichten onder de Jemenieten, het armste land in de Arabische wereld. En dat zeggen ook mensenrechtenorganisaties en talrijke rapporten van de Verenigde Naties (VN).

BEKIJK OOK
Tiktok-wedstrijd EZ over ‘eerlijke digitale financiële diensten’

Volgens het commentaar zou de VN ook de VS moeten oproepen om niet langer medeplichtig te zijn aan Saoedische oorlogsmisdaden. De VN zouden Amerika moeten oproepen om te stoppen met het bewapenen van de Saoedi’s.

Hun luchtaanvallen doden dagelijks duizenden burgers in ziekenhuizen, scholen en markten. FARS zegt dat Westerse regeringen de reden zijn waarom de verwoesting onverminderd doorgaat in dit conflict.

De VN zouden ook moeten pleiten voor een transparant onderzoek naar door Saoedi’s geleide luchtaanvallen die zoveel burgers hebben gedood, voornamelijk kinderen.