fbpx

Niet alle inheemsen blij met brief granman Asongo aan Bouterse

Niet alle inheemsen zijn blij met het bericht in de media dat alleen de NDP als politieke organisatie welkom is in het inheems dorp Kwamalasamutu.

Granman Asongo Alalaparu van de Trio’s heeft namens de zeven dorpen besloten dat geen enkele andere partij politieke propaganda moet komen maken in Kwamalasemutu. Een brief die afkomstig zou zijn van de granman werd vrijdag tijdens de massameeting in Ocer voorgelezen door twee personen die de granman vertegenwoordigden.

Critici zijn niet blij met deze mededeling en verzoeken de granman om de rechten van de inheemsen niet te schenden. “Beste granman Asongo, wij laten niet toe dat andere onze (inheemse) rechten schenden, ook u NIET!!! Heeft u FPIC toegepast toen u het besluit nam? Heeft u rekening gehouden met het zelfbeschikkingsrecht van de mensen? Weet u dat elke dorp autonoom is, dus zelf beslissingen kan en mag nemen? Wij accepteren dit niet. Ik accepteer dit niet”, uit iemand zich boos op social media.

“U brengt ontwikkeling in ons gebied en u bent de enige president die naar ons omgekeken heeft. Wij verwachten dat u ons gebied samen met ons verder tot ontwikkeling zal brengen,” staat in de brief die namens de granman werd voorgelezen in Ocer.

BEKIJK OOK
Bestuursdienst waarschuwt: Bakkerij Chotelal nog steeds gesloten

Kritische inheemsen plaatsten echter vraagtekens bij deze opmerking. “Is uw dorp Kwamalasamutu daarom nu ontwikkeld doordat NDP jullie helpt? Is er schoon drinkwater voor elke dorpeling en de 7 dorpen. Is er 24 uur stroom in Kwamala en de 7 dorpen? Is er toegang tot goede educatie in Kwamala en de 7 dorpen? Is er voldoende voedsel in Kwamala en de 7 dorpen? Hebben Kwamala en de 7 dorpen grondenrechten? Is het traditioneel gezag van de inheemsen erkend bij wet? Krijgt het traditioneel gezag een goed salaris? Is er werkgelegenheid in kwamala en in de 7 dorpen?”

Granman Asongo wordt verzocht om de inheemsen in het zuiden minder belachelijk te maken en voor dom uit te maken met zijn ondoordachte beslissingen. “Hoe in godsnaam laten we dit toe? Dit kan en mag niet! Nothing about us without us”.