fbpx

Niemand in Suriname weet of gevaarlijkere Braziliaanse, Britse of Zuid- Afrikaanse virusvarianten hier rondwaren

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Geen enkele deskundige in Suriname is momenteel in staat een eerlijk antwoord te geven op de vraag of de besmettelijkere en potentieel gevaarlijkere Braziliaanse, Britse of Zuid- Afrikaanse virusvarianten al hier rondwaren.

Het is zonder uitgebreid en consistent testen van een groot deel van de Surinaamse gemeenschap onmogelijk een betrouwbare reactie daarop te geven.

Experts kunnen dus niet uitsluiten dat de nieuwe virusvarianten al “voet aan wal” in ons land hebben gezet. Opvallend is dat het aantal coronabesmettingen ondanks ingrijpende maatregelen niet significant afneemt.

Ook het aantal coronapatiënten op de Intensive Care afdelingen loopt niet terug. Het is daarenboven erg opmerkelijk dat het aantal doden als gevolg van de besmettingen op weekbasis is toegenomen in vergelijking met vorig jaar.

BEKIJK OOK
"Inheemsen moeten elkaar beschermen"

Sommige gezondheidsdeskundigen houden om die reden sterk rekening ermee dat er al nieuwe virusvarianten in Suriname “rondsluipen”.

Van de Britse virusvariant B117 is al evident dat die niet alleen besmettelijker, maar ook gevaarlijker is.

Personen die besmet raken met B117 worden onder meer vaker en sneller geconfronteerd met een grotere virale lading, wat de complicaties van COVID- 19 mogelijk kan versterken en de kans op een fataal verloop vergroot.

Dit is volgens Amerikaanse researchers hoogstwaarschijnlijk ook het geval met de Braziliaanse en Zuid- Afrikaanse virusvarianten.