fbpx

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College Suriname.
De drie hebben elk hun onderzoeksproject gepresenteerd in de periode oktober – november 2020. De titel van het afstudeerproject van Chandenie luidt: Een vergelijkend onderzoek van twee verschillende Indiase maïs variëteiten Zea mays var. Indam – 003 en Zea mays var. Indam Suruchi onder Surinaamse teeltomstandigheden.
Roshnie heeft een vergelijkend onderzoek gedaan van drie bemestingsadviezen bij de teelt en productie van paprika (Capsicum Annuum L.), ras California Wonder.
Chandrikapersad zijn afstudeertitel luidt: “The effect of the application of amino acids on the yield and grain quality of rice (Oryza sativa).”
Chandenie geeft aan dat met de Agronomie studie aan het PTC, zij fundamentele kennis heeft opgedaan die toegepast kan worden om de landbouwsector in Nickerie tot bloei te brengen. Studeren aan het PTC heeft zij als” boeiend, zelf explorerend en intensief” ervaren.
Het PTC feliciteert Nickerie met dit succes. Op 1 oktober 2014 is het PTC gestart met de opleiding Agronomie in Nickerie. Dit initiatief is genomen na herhaaldelijk aangeven van de beleidsmakers dat er een behoefte is aan een landbouw opleiding op HBO niveau in Nickerie.
Samen met deskundigen uit Nickerie en Paramaribo en de volledige ondersteuning van de toenmalige dc, Wedprekash Joeloemsingh is het curriculum ontwikkeld. PTC is zelfs verder gegaan door direct meer programma’s aan te bieden en een Dependance op te zetten.
PTC Nickerie is opgestart met 34 studenten en drie programma’s: Agronomie, Information-& Communication Technology en Werktuigbouwkunde. In 2019 waren er zelfs meer Agronomy studenten in Nickerie dan Paramaribo. Dit maakte dat enkele colleges “omgekeerd” werden gestreamd; de colleges werden verzorgd in Nickerie en gestreamd naar Paramaribo.
Met de nieuwe onderwijsvorm van het PTC, afstandsonderwijs, wordt het nog geriefelijker voor de jongeren van Nickerie. De studenten kunnen met afstandsonderwijs zelfstandig, in hun eigen omgeving onderwijs volgen. Praktijklessen worden zoveel mogelijk in Nickerie zelf verzorgd, gezien het PTC ook een docentenbestand in Nickerie heeft.
PTC is steeds innovatief en probeert om deze wijze een bijdrage te leveren, niet alleen aan de ontwikkeling van de landbouwsector in Nickerie, maar ook de arbeidsmarkt en de Economie van Nickerie en draagt zo haar steentje bij aan de versterking van de economische situatie van ons geliefd land.

BEKIJK OOK
Schoten gelost op feest te Meerzorg, politie grijpt in