fbpx

Nickerie boekt vorderingen in rijstsector

GFC NIEUWS- De productie van de padie en rijst in Nickerie verloopt tot nu toe goed.

LVV Regio-West coördinator, Guino van der Kooye, houdt de vinger aan de pols en rapporteert aan minister Rabin Parmessar en de directie van het ministerie waarna het rijstbeleid wordt aangepast of uitgebreid.

Voor een betere productie zullen de droge en natte infrastructuur nog meer aandacht moeten krijgen.

Het belang van een goede droge infrastructuur is dat men vlotter de bestemming kan bereiken en de oogst op een goede manier kan transporteren.

Het verharden van de droge infrastructuur te Wageningen, 8-10 km lang en 8 dammen, is één van de prioriteiten op de lijst van zaken die aangepakt moet worden, aldus Van der Kooye. De natte infrastructuur moet zorgen voor een optimale afvoer van overtollig water van de polder.

Het is van belang om de polders optimaal te voorzien van water, vooral tijdens de droge periode, als er minder water beschikbaar is.

BEKIJK OOK
Ministerie Volksgezondheid stelt onderzoek in naar omstandigheden bij overlijden kind op Spoedeisende Hulp AZP

Als oplossing van de problemen met betrekking tot de natte infrastructuur in de Middenstandspolder en Wageningen, gaat binnenkort de 1e nieuwe pomp van het Pompgemaal Wageningen in werking.

Hierna worden de overige 2 nieuwe pompen geplaatst. Van der Kooye geeft aan dat de mogelijkheden worden bekeken om andere gebieden van de rechteroever van de Nickerie rivier optimaal te voorzien van water.

Nickerie kan meer rijst produceren als de daarvoor bestemde vrije arealen ook benut kunnen worden voor de verbouwing van padie en rijst. Momenteel wordt er op 30.000 ha rijst verbouwd, terwijl er nog 15.000 ha vrij is. Alhoewel aan kleine padieboeren deels is verhuurd, zal een volledige benutting meer productie betekenen en dus meer inkomsten.

Recentelijk zijn er door de bewindsman van LVV afspraken gemaakt om meer kwalitatief zaaizaad te produceren om zodoende de rijstproductie te verhogen.