fbpx

Nicaraguaanse regering: “alle politieke gevangenen vrijgelaten”

De Nicaraguaanse regering onder leiding van Daniel Ortega beweert dat ze alle politieke gevangenen heeft vrijgelaten.

Dinsdag verliep het ultimatum van 90 dagen dat in maart was vastgesteld tussen de regering en de oppositie voor de vrijlating van alle gevangenen die deel hadden genomen aan protestacties tegen de regering in 2018.

In totaal zijn er volgens de regering meer dan 600 gevangenen vrijgelaten. De gezamenlijke oppositie partijen zeggen echter dat er nog 84 oppositieleden achter de tralies zijn.

De laatste groep van 56 gevangenen die in mei werd vrijgelaten, zijn meer studenten en leiders van agrarische organisaties.

Volgens de overheid kunnen nu alle gevangenen “betrokken bij gewelddadige gebeurtenissen sinds april 2018” – toen de antiregeringsprotesten in Nicaragua van start gingen – “van hun vrijheid genieten”, klinkt het in een mededeling.

BEKIJK OOK
President Santokhi krijgt warm onthaal bij jarige Bevrijdingskerk

De oppositie liet maandag echter al weten dat ze nog altijd wacht op de vrijlating van “meer dan 80 politieke gevangenen die nog steeds worden vastgehouden door deze meedogenloze regering”. Anders zullen de vredesonderhandelingen definitief afgebroken worden.

In Nicaragua heerst al meer dan een jaar onrust. Op 18 april 2018 braken de aanhoudende massale straatprotesten, die hardhandig door de ordediensten worden neergeslagen. In totaal vielen volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan 300 doden en 2.000 gewonden.