fbpx

NH komt met nieuw systeem energievoorziening binnenland

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen(NH) is bezig een nieuw systeem in te voeren dat de energievoorziening voor de dorpen in het binnenland moet garanderen. Dit zal in goed overleg met de dorpsleiding geschieden. Het is de bedoeling dat in de toekomst de binnenlandbewoners gaan meebetalen voor de energievoorziening in hun gebied.

Dit zei minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in De Nationale Assemblee. Vanuit NH zal worden voldaan aan een aantal randvoorwaarden. De bewindsman noemde het garanderen van de machines en het beschikbaar stellen van personeel om de generatoren minimaal 12 uren per dag draaiende te houden.

Samen met het ministerie van Regionale Ontwikkeling wordt gekeken naar de mogelijkheid voor het opslaan van brandstof op cruciale plekken. Met het traditioneel gezag wordt nagegaan welk inningssysteem gehanteerd kan worden. Waar nodig zal nog worden ingekomen door de overheid zeker als gaat voor onder meer onderwijsinstellingen, zei de minister.

OOK INTERESSANT
Afdeling Trafficking in Persons KPS te bereiken via WhatsApp

Met de Interamerican Development Bank (IaDB) zullen zonnepalen worden opgezet in de gebieden zeker als het gaat om scholen etc. Minister Dodson gaf aan, dat met de nieuwe aanpak voor de electriciteitswet een independent power producer in beeld is die het binnenland meeneemt in de dienstverlening.

Tijdens zijn spreekbeurt ging minister Dodson ook in op het feit dat de dorpen al geruime tijd niet over energie beschikken. Dit zou te maken hebben met een betalingsachterstand aan de leverancier die besloten heeft de dienstverlening stop te zetten.

Er is nu een ander bedrijf gevonden dat nog een bankgarantie moet overleggen. Zo gauw dit gedeelte is afgerond kan de levering beginnen. De bewindsman garandeert deze maand nog de levering van brandstof voor de generatoren in de dorpen.(GFC)