fbpx
NH komt met Milieusectie

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) werkt aan het instellen van een sectie Milieu op het departement. Deze nieuwe afdeling is volgens NH directeur Dave Abeleven ten behoeve van de verschillende beleidsgebieden.

De directeur gaf deze informatie aan een delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (Vids) waarmee hij vandaag een onderhoud had. De organisatie was er voor een kennismakingsbezoek met minister Regillio Dodson, maar hij was vanwege dringende redenen niet aanwezig..

Volgens Abeleven is het onderdeel milieu in de komende periode van groot belang. Dit vraagstuk is door de regering extra benadrukt in het regeeraccoord. Duurzaam beheer van het milieu in relatie tot ontwikkeling van het land is volgens hem niet weg te denken.

Hij maakte de Vids vertegenwoordigers attent op de nieuwe Mijnbouwwet waarin ook aandacht voor het milieu is. In 2016 zuller er ondermeer consultaties worden opgestart hieromtrent waarbij ook de dorpsgemeenschappen en andere belangrijke actoren betrokken zullen worden.

De delegatie van de Vids zei kennis te hebben genomen van de beleidsvoornemens van de regering betreffende Surinames natuurlijke hulpbronnen. Directeur Loreen Jubitana  merkte op dat de Vids voorstander  is van ontwikkeling ten voordele van een ieder.

Er zijn knelpunten gepresenteerd aan de NH-directeur waaronder de  water- en electriciteitsproblemen op diverse plaatsen in het binnenland. Gewezen werd op de situatie te  Kwamalasemutu waar er een probleem is vanwege lage waterstanden en vervuild rivierwater.

Abeleven gaf aan, dat deze problemen de volle aandacht hebben van het ministerie en dat er gauw voor een oplossing wordt gezorgd. Er is reeds afstemming met de desbetreffende diensthoofden om de dorpen tegemoet te komen.

De directeur deed ook een uiteenzetting van het beleid van het ministerie voor de komende jaren. Hij belichtte de beleidsgebieden mijnbouw, water en energie en stelde dat het ministerie openstaat om met de dorpsgemeenschappen van gedachten hierover te wisselen.

Op het stuk van energie is het ministerie druk bezig voor de dorpsgemeenschappen na te gaan welke vorm van ‘renewable energy’ kan worden toegepast in combinatie met fossiele brandstof als back up. De verafgelegen gebieden hebben ruime aandacht vanuit het ministerie van NH, verzekerde de directeur.  Hij beloofde de Vids een vervolgontmoeting met minister Dodson erbij.

 

Meer nieuws

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…