NH bezig met inventarisatie dorpen voor zonne-energie

GFC NIEUWS- Het is de regering menens het binnenland te voorzien van 24 uur stroom.
Dit zal voornamelijk geschieden door middel van zonne-energie. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is thans bezig met een inventarisatie van gebieden om zo de behoefte in kaart te brengen.
Er zijn reeds potentiële partners die de projecten willen ondersteunen. Intussen wordt naar het model van Pokigron en Atjoni een zonne-panelen project opgezet voor Pikin Slee en Goejaba te Boven-Suriname.
Het project wordt met financiering van buitenlandse partners uitgevoerd door het Chinese bedrijf China Power. Afgelopen vrijdag oriënteerde een regeringsdelegatie zich ter plekke, waarbij minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen aangaf dat het een pilotproject betreft en dat de twee dorpen hiermee dienen als voorbeeld van elektrificatie binnenland.
Om de overige dorpen 1×24 uur van stroom te voorzien is momenteel een creditline met de Volksrepubliek India in voorbereiding, welke nog moet worden getekend.
Volgens de bewindsman zijn in principe alle documenten hiervoor reeds in orde. Verder is de Energiebedrijven Suriname (EBS) bezig met een grant van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om de eerste elf dorpen in het Boven Suriname gebied van stroom te voorzien. Dit betekent volgens de NH-minister dat er dan ruimte is om de uitvoering voor 13 dorpen in het bestaand project van NH te verplaatsen naar Marowijne of andere gebieden.
“We zijn bezig een inventarisatie te maken van de gebieden zodat we weten wat de behoefte, de capaciteit en het vermogen is en wat er nog aan voorzieningen moeten worden getroffen om een hybridesysteem op te zetten”, aldus de bewindsman. Hij doet uit de doeken dat reeds vijf potentiële partners hebben aangeboden de projecten te ondersteunen met het opzetten van zonnepanelen.
Districtscommissaris Humphrey Jeroe van Boven Suriname zegt dat het de regering ernst is om ontwikkeling in het binnenland te brengen. Dc Jeroe: “Een van de pijlers van deze ontwikkeling is de elektriciteitsvoorziening”.

Overige berichten