fbpx

Ngo beschuldigt China van religieuze vervolging: ‘Wereld moet wakker worden’

Redactie GFC Nieuws — China gebruikt de doodstraf om etnische groepen te bestrijden; niet omdat zij misdaden zouden hebben begaan, maar enkel op basis van hun religieuze overtuiging. Dat zegt Raphael Chenuil-Hazan, uitvoerend directeur van Ensemble Contre la Peine de Mort (Samen tegen de doodstraf), een Franse ngo die zich tot doel stelt de doodstraf overal ter wereld af te schaffen.

De slachtoffers van religieuze vervolging zijn onder meer Tibetaanse boeddhisten, soennitische moslims en Chinese christenen. In elk van deze gemeenschappen werden volgelingen ter dood veroordeeld, uitsluitend vanwege hun religieuze identiteit.

BEKIJK OOK
Constitutioneel Hof toetst artikel betreffende huwelijk personen zelfde geslacht

Ook Irak en Iran vervolgen mensen enkel vanwege hun geloof, zegt Chenuil-Hazan. “Deze mensen zijn niet vanwege een misdrijf of wandaden veroordeeld, maar omdat ze geloven in iets waar een bepaald regime het niet mee eens is.

Ze zijn het doelwit vanwege hun overtuigingen. De internationale gemeenschap moet wakker worden en passende maatregelen nemen,” wil hij.

Onlangs werden in China 500 advocaten die mensenrechtenactivisten bijstaan, gedetineerd omdat ze handelden als juridisch adviseur van personen die het doelwit waren van hun regering.