fbpx
Neuro klinische genetica screeningsmissie in AZP

Vanaf 2013 komt er jaarlijks een team vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen(UMCG) naar Paramaribo voor een Klinische genetica missie. Dit team staat onder leiding van Professor Dr. Conny van Ravenswaaij en bestaat uit klinisch genetici en kinderneurologen.

Dit jaar was het dus voor de vijfde keer en wel van 4 tot en met 8 februari 2017.

Tijdens deze Klinische genetica missie in het AZP worden patiënten gezien op de afdeling Neurologie en Kindergeneeskunde, waarbij er ook wordt samengewerkt met de afdeling Gynaecologie.

Het team ziet vooral kinderen met ontwikkeling achterstand, epilepsie, spierziekte en aangeboren afwijkingen, zoals het downsyndroom, daarnaast worden ook volwassenen gezien met het vermoeden op een erfelijke of familiare aandoening.

Dit jaar worden ook families gescreend met een erfelijke vorm van kanker en wordt overlegd met de cardiologen over families met erfelijke hartritmestoornissen en hartspierziekten.

Een klinisch geneticus heeft zich gespecialiseerd in erfelijke en aangeboren aandoeningen. Een erfelijke en aangeboren aandoening is een ziekte waarmee je geboren wordt, deze wordt veroorzaakt door een afwijking in het erfelijk materiaal (DNA).

Kinderneurologen zijn gespecialiseerd in neurologische problemen (problemen met het zenuwstelsel) die zich voordoen op kinderleeftijd.

Het belangrijkste doel van deze Klinische genetica missie is om bij alle consultaties vast te stellen wat de oorzaak is van de problemen en om zo de juiste behandeladviezen te kunnen geven.

In de naaste toekomst zullen ook de afdelingen Cardiologie (i.v.m. erfelijke hartritmestoornissen), Interne geneeskunde (i.v.m. oncogenetica), Chirurgie en Revalidatie betrokken worden.

Gedurende de periode dat de specialisten in Suriname zijn, geven zij ook les aan de studenten van de Faculteit Geneeskunde, zodat kennisoverdracht en het uitwisselen van ervaringen op verschillende niveaus plaatsvindt.

Er zal met de Medische Faculteit worden gewerkt aan het opnemen van een vast aantal college uren van Klinische genetica in hun curriculum.

‘We mogen terug kijken op een geslaagde missie, waarbij er voldoende materiaal is verzameld en wordt getest. Als de resultaten binnen zijn, krijgen de patiënten behandeladviezen’, meldt het AZP.

Een ander hoogtepunt tijdens deze 5e Klinische genetica missie is dat er eindelijk een intentieverklaring is ondertekend tussen het AZP en het UMCG waarbij er gewerkt zal worden aan het opzetten van een eigen afdeling Klinische Genetica in het AZP.

Op woensdag 15 februari 2017, vond op het kantoor van de waarnemend Algemeen Directeur, Claudia Marica – Redan, de officiële ondertekening plaats van de Intentieverklaring tussen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Deze intentieverklaring houdt in dat er vanaf nu gewerkt zal worden aan het opzetten van een eigen polikliniek Klinische Genetica in het AZP. Bij deze intentieverklaring is ook opgenomen het plan tot opleiden van een Klinische geneticus en een assistent-klinisch geneticus. Deze opleiding zal grotendeels in Nederland plaatsvinden.

Tot nu toe komt er gedurende vijf jaar, elk jaar een team van specialisten van het UMCG naar Suriname voor het plegen van genetische onderzoeken. Met een eigen polikliniek hoeft dat niet meer.

De locatie van de polikliniek Klinische genetica zal voorlopig op de afdeling Neurologie zijn.

De contact personen zijn drs. L. Kodan, drs. A. Toekoen, drs. E. Kafiluddin en het secretariaat en de coördinatie van afspraken zijn in handen van G. Martodikromo en is te bereiken op het toestelnummer 7725.

Patiënten van alle poliklinieken van het AZP en daarbuiten kunnen op dit nummer worden aangemeld.

Genetisch onderzoek wordt in samenwerking met het MWI gedaan en de DNA monsters worden verzonden naar Nederland.(GFC)

Meer nieuws

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Nieuw bondscentrum BBGO maakt fleurige indruk

GFC NIEUWS- De officiële opening van het centrum van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft donderdag plaatsgevonden. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Covid-19-protocol ontwikkeld voor kinderverblijven

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft een protocol ontvangen voor Covid-19-maatregelen bij kinderdagverblijven, tehuizen en internaten. Dikke mensen slanken het…

Open brief afzetting Gaama Albert Aboikoni

GFC NIEUWS- De kabiteni’s en basya’s der Saamaka in Nederland bijeen op zondag 18 oktober. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ambulanceboot overgedragen aan MMC Apoera

GFC NIEUWS- De officiële overhandiging van de ambulanc boot aan de MMC Apoera vond woensdag plaats. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…