Netflix toont documentaire over Braziliaanse moordende tv-host

William Souza, een van de populairste tv-presentatoren van Brazilië, ging ruim 20 jaar met zijn show ‘Canal Livre’ de strijd aan met de georganiseerde misdaad.

Souza was enorm populair en werd door de samenleving als held beschouwd. Vaak werden er indringende beelden van grootschalige politie-arrestaties en achtervolgingen met helikopters getoond.

Zijn imago zorgde ervoor dat hij gemakkelijk de politieke ladder kon beklimmen. Hij werd met de meeste stemmen ooit in de regering van Midden-Brazilië gekozen en stoomde daarna door naar de landelijke politiek. Ondertussen bleef zijn tv-show steeds meer kijkers trekken. Het werd echter verdacht toen Souza keer op keer wel heel snel bij plaats delicten aanwezig was, vaak al voor de politie.

Souza viel door de mand toen zijn bodyguard in 2009 werd gearresteerd voor moord. Die verklaarde dat hij had gehandeld in opdracht van Souza en diens zoon. Natuurlijk ontkende de tv-host de aantijgingen en verklaarde dat politieke tegenstanders en criminelen hem graag in de gevangenis willen zien.

De bodyguard werkte mee met de politie en speelde door hoe Souza aan zijn informatie kwam. Saillant detail was dat de populaire tv-host zelf achter vijf van de moorden zat die hij zelf heeft uitgezonden tijdens zijn programma. Dat zou hij hebben gedaan om zijn kijkcijfers hoog te houden en om criminele tegenstanders uit te schakelen.

Ook bleek dat Souza nauwe banden had met de criminelen die hij juist leek te bevechten. Daarbij kwam dat Souza zich schuldig gemaakt had aan drugssmokkel, het bedreigen van getuigen en nog veel meer.

Souza werd door justitie vervolgd, maar stierf in 2010 aan een hartaanval.

Overige berichten