“Nergens zijn infecties zo zorgwekkend als in Zuid-Amerika, waar de gevallen in bijna elk land toenemen.”

GFC NIEUWSREDACTIE- Covid-infecties blijven toenemen in heel Amerika met meer dan 1,3 miljoen nieuwe gevallen, zegt Clarissa Etienne, directeur van de Pan American Health Organization (PAHO).

“In gebieden binnen Bolivia en Colombia zijn de gevallen de afgelopen week verdubbeld, en alle vier de landen in de Zuidkegel hebben een vermenigvuldiging van Covid-19-gevallen, met een ononderbroken gemeenschapsbesmetting in de afgelopen weken”, zei Etienne tijdens haar wekelijkse media-briefing.

Ze merkte op, dat meer dan de helft van alle wereldwijde sterfgevallen welke de afgelopen week zijn gemeld, in de Amerika’s werd aangetroffen, en zei, dat dit “een nuchtere herinnering is aan de menselijke tol van deze pandemie.”

“Het terugdringen van infecties begint door thuis te blijven en er alles aan te doen om onszelf en anderen te beschermen tegen ziek worden”, vervolgde Etienne.

“En toch zien we, dat de bevolking in de regio hun mobiliteit in de loop van de tijd langzaam en gestaag vergroot, zelfs toen er tijdens deze pandemie volksgezondheids- en sociale maatregelen van kracht waren.”

“Als de toename van reistrends binnen en tussen landen doorzet, zullen onze gezondheidssystemen in grotere problemen komen”, zei ze.

“Ongeacht de pandemie vermoeidheid, kunnen we de volksgezondheid en sociale interventies niet vergemakkelijken zonder goede gegevens en rechtvaardiging. Onze acties moeten onze realiteit weerspiegelen.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Chili: toename coronagevallen ondanks hoge vaccinatiegraad

Etienne zei dat de epidemiologische situatie in de regio ongelijk verdeeld is, met infecties die op sommige plaatsen toenemen en op andere afnemen.

“In Noord-Amerika nemen het aantal gevallen en ziekenhuisopnames toe in Canada, terwijl het aantal infecties afneemt in de V.S. en Mexico”, merkte ze op.

Ze merkte op, dat de V.S., Brazilië en Argentinië de afgelopen week tot de tien landen ter wereld behoorden welke het hoogste aantal nieuwe infecties wereldwijd registreerden, en dat andere landen niet ver achterbleven.

“Maar nergens zijn infecties zo zorgwekkend als in Zuid-Amerika, waar de gevallen in bijna elk land toenemen”, zei Etienne.

“In het afgelopen jaar heeft dit virus de ongelijkheden welke deze regio lange tijd verdeeld hebben enorm vergroot.

Hoewel velen van ons het geluk hebben gehad om tijdens de pandemie comfortabel en veilig van huis uit te werken, is de helft van onze beroepsbevolking afhankelijk van de informele economie. Thuisblijven zou betekenen dat ze hun bestaansmiddelen opgeven.”

“Vele anderen blijven of zijn pas werkloos. Voor degenen, die werkloos zijn, en voor de 22 miljoen mensen, die dit jaar in de Amerika’s in armoede belandden, is de financiële druk van deze pandemie verwoestend”.

“Effectief bestrijden van Covid-19 is onmogelijk zonder een aantal van deze ongelijkheden aan te pakken en de meest kwetsbaren te steunen in hun strijd om zichzelf te beschermen”.

Ze merkte op, dat vaccinaties binnen de Amerika’s doorgaan en zei, dat meer dan 210 miljoen doses Covid-vaccins zijn toegediend in 49 landen en gebieden in Noord- en Zuid-Amerika. Het Revolving Fund van de PAHO heeft meer dan 2,6 miljoen Covid-vaccins uit het COVAX-mechanisme geleverd aan 26 landen, en meer doses vinden hun weg naar het Caribisch gebied.

“Maar vaccins zijn natuurlijk slechts een deel van onze Covid-reactie – en we moeten blijven vertrouwen op volksgezondheidsmaatregelen om onze bevolking en onze landen veilig te houden”, vervolgt Etienne.

Hoewel we allemaal zijn getroffen door deze pandemie, zijn we niet in gelijke mate getroffen”.

“Om Covid-19 effectief te bestrijden, moeten we deze ongelijkheden aanpakken en de meest kwetsbaren steunen in hun strijd om zichzelf te beschermen”, beweert ze tenslotte.

Overige berichten