Veel Surinamers raken verontrust door het nieuws over een van oorsprong Surinaamse vrouw die achtereenvolgend met drie van haar schoonbroers trouwde om de heren aan een Nederlandse verblijfsvergunning te helpen.
Binnen Surinaamse WhatsApp-groepen en op sociale media wordt het nieuws breed gedeeld, vooral vanwege de gevolgen die dit kan hebben voor anderen die op eerlijke wijze proberen te emigreren naar Nederland.
De zaak kwam aan het licht nadat De Telegraaf vandaag meldde dat een Surinaamse man in 2023 een aanvraag voor een verblijfsvergunning indiende via gezinshereniging.
Zijn partner, een Surinaamse vrouw met de Nederlandse nationaliteit, trad op als referent. Maar deze aanvraag werd afgewezen. De rechter oordeelt dat er sterke aanwijzingen zijn voor een schijnhuwelijk.
Uit het dossier blijkt dat de vrouw inmiddels zes keer is getrouwd, waarvan drie keer met mannen die broers van elkaar zijn. Vier keer heeft ze als referent gefungeerd in verblijfsprocedures.
De vrouw, geboren in 1965, kwam in 1992 naar Nederland en werd in 1994 genaturaliseerd tot Nederlandse. Sindsdien is ze meerdere keren gescheiden en opnieuw getrouwd, vaak kort na elkaar.
Tijdens de rechtszaak gaf de vrouw aan dat ze een geheugenstoornis heeft en zich veel van haar huwelijken niet meer herinnert.
De rechter en de minister vinden haar verklaring ongeloofwaardig. Volgens hen heeft ze actief geprobeerd de waarheid te verdoezelen.
De Surinaamse man die via haar verblijf aanvroeg, mag Nederland niet in.
Suriname analist annex criticus R. Pinas zegt in een korte reactie aan GFC Nieuws dat deze zaak waarschijnlijk extra controlemaatregelen in gang zal zetten.
“Dit soort acties maken het voor serieuze mensen alleen maar moeilijker. Men krijgt straks het gevoel dat elke aanvraag verdacht is,” aldus de analist.
Er moet volgens hem meer bewustwording komen dat oneerlijke trucs uiteindelijk iedereen schaden.
GFC Nieuws merkt zelf ook een duidelijke toename in interesse voor dit onderwerp.
De redactie ontvangt dagelijks berichten, telefoontjes en e-mails van Surinamers die willen weten hoe ze op legale wijze een verblijfsvergunning kunnen krijgen.
Hoewel GFC Nieuws begrip heeft voor de vele vragen, benadrukken we dat wij geen consulaire dienst zijn, maar een mediahuis.
Voor betrouwbare en actuele informatie over naturalisatie of verblijfsprocedures raden wij aan contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Paramaribo en de website van de IND te raadplegen.
Surinamers in Nederland: Verblijfsvergunning via nep-relatie kan uitzetting betekenen

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.