“Het is zielig en eigenlijk ook erg belachelijk hoe sommigen in Suriname op sociale media reageren, nadat ik terecht kritiek heb geuit op de kwaliteit van onderwijzers in jullie land. Het is evident dat de meesten van jullie daar zich als een wesp gestoken voelen”.
“Kritiek wordt door velen in Suriname al zeer snel ervaren als een belediging of racisme en dat vind ik triest. Het is exemplarisch voor het gebrekkig denkniveau, dus het bekrompen denken en het totaal ontbreken van zelfreflectie”, zegt de 19 – jarige Nederlandse studente.
De vrouw vertelde eerder deze week aan GFC Nieuws dat ze tijdens haar jonge jaren op een basisschool in Suriname heeft gezeten. Tijdens die periode werd haar, volgens haar zeggen, dikwijls verkeerde leerstof aangeleerd door leerkrachten. Verder is ze van oordeel dat leerkrachten in Suriname erg onderontwikkeld zijn.
De meerderheid zou volgens haar een betere opleiding moeten krijgen, dus weer de schoolbanken in. Vooral hun taalbeheersing en algemene ontwikkeling zou moeten worden bijgeschaafd. Zie artikel> Surinaamse leerkrachten hebben mij veel onzin geleerd, zegt Nederlandse studente
Op de Facebook pagina van GFC Nieuws reageren talrijke landgenoten furieus op uitlatingen van de studente.
Fernando Monsanto reageert als volgt. “Wat een flauwekul verhaal. Er zijn van die mensen die met kracht en geweld in de publiciteit willen komen.Je bent Nederlandse en bent in de gelegenheid gesteld hier gratis de basisschool te volgen in het Nederlands, een taal die ons hoegenaamd is opgedrongen. De kennis die je hebt opgedaan heb je na je 12e meegenomen naar Nederland en achteraf dat gemekker dat de voormalige slaven je onzin hebben geleerd”.
“Sodemieter toch een eind weg. Ondankbare hond. Als je beter onderwijs had gewenst, kom dan niet hier.
Je reactie verraadt een hele simpele ziel die levens moe is en een manier zoekt om vanuit een weergaloos saaie existentie een zinvolle dagbesteding te maken”, aldus Monsanto.
De tienerstudente vindt het absurd dat ze via sociale media wordt gegrild.
“In plaats van mijn afkeuringspunten serieus te nemen en goed na te gaan waarom het met de kwaliteit van de onderwijzers daar zo slecht gaat, word ik op Facebook vies en vuil uitgescholden. Want men voelt zich weer diep beledigd! Wat een kort lontje hebben jullie daar. Omdat ik een Nederlandse ben mag ik geen positieve kritiek leveren en menen jullie het recht te hebben mij racistisch te bejegenen? Wie zijn dan de echte racisten? Wat een bedenkelijk niveau, veelzeggend! Dit is de absurditeit en de grofste vorm van racisme ten top”, meent de studente uit Nederland.
De Nederlandse krijgt op Facebook ook bijval. Klaas de Groot laat via Facebook het volgende weten. “In plaats zich af te vragen of er mogelijk een probleem is en onderzoek en verbetering te eisen waar dit nodig is, doen veel posters weer hard hun best om hun kop in het zand te steken. Ze willen blijkbaar geen enkele vooruitgang.
Ook die instelling is een bewijs dat het onderwijs te kort schiet.”
Een gepensioneerde Surinaamse onderwijzeres zegt desgevraagd aan GFC Nieuws dat zij het volkomen eens is met de kritiek van de studente.
“Wij moeten zaken die fout gaan ook eerlijk toegeven. De studente heeft groot gelijk. Het niveau van onderwijzers van nu en zeg maar 40 jaren geleden is onvergelijkbaar. Toen waren wij op een topniveau! Wij spraken allen goed Nederlands, lazen dagelijks de krant en bovenal educatieve boeken, volgden het wereldnieuws. Men keek toen op tegen een leerkracht en wij werden met groot respect behandeld, want wij waren en gedroegen ons op een respectabel niveau”.
“Wij waren leerkrachten met een hart voor het vak. Echte leerkrachten die betrokken waren, leergierig, goed geïnformeerd, steeds op zoek naar verbetering. Als ik nu met jonge onderwijzers in gesprek ben krijg ik een heel ander gevoel. De meerderheid heeft voor het vak gekozen om verkeerde redenen. Niet omdat ze van doceren houden, maar omdat ze geen andere studiekeuze hadden”.
Ook over het taalniveau en de algemene ontwikkeling is de gepensioneerde onderwijzeres stellig.
“De taalbeheersing en de algemene ontwikkeling is slechts bij enkelen op een goed niveau. Sommige van deze, vooral jonge onderwijzers zijn na hun diploma-uitreiking de hele dag bezig met appen, vaak gebruikmakend van afkortingen/spellingvormen die niet kloppen en zijn in hun vrije tijd veelal op Youtube actief met totaal niet educatieve rapmuziekclips en andere onzinnigheden. Ze weten niet eens wat er in het land gebeurt, laat staan in de wereld. Ze zijn beperkt geïnformeerd omdat zij zich bezighouden met minder educatieve zaken”.
“Wat verwacht je dan van zo een leerkracht die les moet geven? Laten wij inderdaad kijken in de spiegel en de kwaliteit van de lesgevers verbeteren. Uiteindelijk heeft de nieuwe generatie en Suriname in het algemeen er zoveel voordeel aan”, stelt de pensionado.