fbpx

Nederlandse minister: ‘Suriname niet vreedzaam’

‘Mislukte staat’ door teveel etnische groepen

Suriname is een failed state, en dat komt doordat er zoveel etnische groepen wonen. Zegt de Nederlandse minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Blok zei vorige week dinsdag op een bijeenkomst over xenofobie en migrantenproblematiek dat hij geen enkel land kent waar verschillende etnische groepen vreedzaam met elkaar leven.

De Nederlandse minister lijkt hiermee de extreemrechtse opvattingen die Donald Trump vorige week in Engeland uitsprak, te delen. 

Suriname als vreedzaam?

Het actualiteitenprogramma Zembla kreeg via een anonieme bron filmbeelden in handen, waarop de minister de uitspraken doet. 

Stef Blok daagde zijn gehoor uit hem één voorbeeld te noemen van een multicultureel land waar de mensen vreedzaam met elkaar leven.

Toen iemand Suriname noemde, reageerde minister Blok geschokt: “Suriname als vreedzaam? Courageous, deze opmerking.”

Mislukking door etnische opdeling

Als bewijs noemt Blok de etnische politiek: “Dus de partijen in Suriname zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld?”

De minister suggereerde dat de rechtstaat en de democratie in Suriname niet functioneren en concludeerde: “Ik bewonder je optimisme – Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling.”

BEKIJK OOK
Raad voor Verpleging in Suriname organiseert training Leadership for Change

Hij vermoedt dat het onvermogen van mensen om vreedzaam samen te leven met andere etniciteiten, genetisch bepaald is.

Aangeboren racisme

“Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen,” zei hij.

Achteraf zegt Blok dat het niet allemaal bedoeld is zoals het is overgekomen. Hij zegt in een reactie aan Zembla: “Mijn inbreng tijdens de vraag & antwoordsessie van de bijeenkomst was er deels op gericht te prikkelen.

Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen.”

Onwaardig

Onder meer vluchtelingenorganisaties reageerden geschokt. Jasper Kuipers van VluchtelingenWerk Nederland noemde de uitspraken “een bewindspersoon onwaardig”.

“Bovendien ondermijnt minister Blok hiermee inspanningen van dit kabinet om in Europa gezamenlijke afspraken te maken over een goede opvang van vluchtelingen.”

Kuipers riep minister-president Mark Rutte op om afstand te nemen van de uitspraken.

Fragmenten uit de speech van minister Blok (bron: Zembla):