Nederlandse jongeren willen emigreren, biedt Suriname de oplossing?

suriname auto gow2 paramaribo

In Nederland groeit onder jongeren het gevoel dat het land vastloopt. Volgens econoom en advocaat Henk Otten wil 58 procent van de jongeren tussen 18 en 35 jaar emigreren.

Hij noemt het politieke systeem verouderd en stelt dat “incompetente prutsers aan de knoppen zitten” die zich moeilijk laten vervangen.

Op X schrijft Otten: “Nederland is in 15 jaar tijd wel heel erg afgegleden. Ik heb zes jaar in Den Haag rondgelopen. Het is echt nog veel erger dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen.”

Volgens cijfers van het CBS verhuizen de meeste Nederlanders naar landen als België, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Suriname komt in deze statistieken niet voor. Toch zijn er signalen dat het land wel degelijk interesse kan wekken.

GFC Nieuws onderzocht of Suriname aantrekkelijk is voor emigrerende jongeren en ondernemers. De Nederlandse entrepreneur en politicus Wybren van Haga ziet kansen.

Hij pleit voor het invoeren van ‘freezones’ in Suriname: gebieden waar bedrijven de eerste tien jaar geen belasting hoeven te betalen. Zulke zones trekken buitenlandse investeerders aan en zorgen voor werkgelegenheid.

Van Haga zegt in gesprek met podcaster en ondernemer Dave van Aerde dat hij Suriname ziet als een potentiële topbestemming, als het land zich weet te verbeteren.

“Met lage belastingen, goede infrastructuur en een langetermijnvisie kan het land buitenlandse investeerders aantrekken en een bloeiende economie opbouwen.”

Toch blijft de praktijk weerbarstig. De politieke situatie is instabiel, de rechtszekerheid zwak, en de bureaucratie vormt een struikelblok.

Daarnaast ontbreken een aantrekkelijk fiscaal beleid, een sterk banksysteem en luxueuze voorzieningen die internationale ondernemers verwachten.