Nederlandse artsen: ’tijd om coronadoden te accepteren en maatregelen te versoepelen’

GFC NIEUWSREDACTIE- Vier Nederlandse IC-artsen stellen dat sommige maatregelen meer schade aanrichten dan het virus zelf en pleiten daarom voor versoepelingen.

Artsen van onder andere het Radboudumc in Nijmegen pleiten ervoor de focus niet enkel op de volle ziekenhuizen te richten, maar om de situatie breder te bekijken, meldt de Gelderlander.

Volgens hen hebben sommige maatregelen zware gevolgen voor de maatschappij en is de tijd rijp voor versoepelingen. Om die reden zouden wij als samenleving moeten accepteren dat er dan meer mensen zouden kunnen overlijden aan Covid.

Als voorbeeld wordt genoemd een patiënt van 75 jaar met diabetes die de trap niet meer op kan en een patiënt van 69 jaar met overgewicht die al eens een herseninfarct heeft gehad.

De artsen vertellen dat en groot gedeelte van dat soort ic-patiënten toch komt te overlijden aangezien ze vooraf al niet in goede gezondheid verkeerden, of dat ze na hun opname een lange revalidatieperiode voor de boeg hebben met een zeer twijfelachtige uitkomst.

Ook wordt de vraag gesteld of de maatregelen in verhouding staan met de negatieve gevolgen voor de rest van de bevolking zoals het uitstellen van medische behandelingen, de sluiting van scholen en niet te vergeten de economische gevolgen.

De specialisten pleiten er overigens niet voor om alle maatregelen volledig op te heffen, maar om de blik niet enkel op de IC te richten, en te kijken wat het voor de hele maatschappij betekent.

“Als je alleen op de intensive care stuurt, doe je anderen veel maatschappelijk leed aan, met alle consequenties voor nu en in de toekomst.” – stelt Cees van der Hoeven, hoogleraar intensive care aan het Radboudumc.