fbpx
Nederlandse afdelingen samenwerkende politieke partijen maken wensen kenbaar

GFC NIEUWS- De Nederlandse afdelingen van de politieke organisaties: de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (ABOP), de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Pertjajah Luhur (PL) hebben vrijdag hun wensen voor het regeerprogramma 2020 –2025 kenbaar gemaakt aan de samenwerkende partijen, die vooruitlopend op de regeermacht, alvast met maatschappelijke groepen van gedachten wisselen.

Tijdens de online ZOOM-meeting met de leiders van VHP, ABOP, NPS en PL hebben de Nederlandse vertegenwoordigers Lachman Soedamah (VHP Ned), Gilmar Macknack (Abob Ned), John Ritfeld (NPS Ned) en Mundo Kasmo (PL Ned) het zeer op prijs gesteld een bijdrage te mogen leveren op de huidige stand van zaken rondom de diasporagemeenschap en daaraan hun visie en aanbevelingen te verbinden.

De Nederlandse vertegenwoordigers brachten naar voren dat na bijkans 45 jaar nadat de massale immigratie van Surinamers naar Nederland plaatsvond, er nu ongeveer 380.000 mensen van Surinaamse afkomst in Nederland wonen. Surinamers in Nederland zijn hier werkzaam, in alle maar te bedenken beroepen.

Als wij bedenken dat Nederland gerekend wordt tot de vijfde economie van de wereld kunnen wij ons voorstellen wat een potentieel aan kennis, kunde en kapitaal, de Surinaamse diaspora in Nederland in zich herbergt.

Door de diaspora vertegenwoordigers zijn een 15-tal aanbevelingen gedaan waaronder het aanwijzen van een minister of onderminister ‘Diaspora Zaken’.

Het instellen van een afdeling “Diaspora” bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname. Jaarlijks zou Suriname op 25 november, de dag van de onafhankelijkheid van Suriname, een “Diaspora Day” kunnen organiseren waarbij gezaghebbende personen, zakenlieden en financiële experts elkaar kunnen ontmoeten.

Er zouden databanken gecreëerd moeten worden: in Suriname een databank inzake de behoefte en in Nederland een databank inzake de mogelijkheden c.q. bundelen van expertise. Het versoepelen van het personenverkeer tussen Nederland en Suriname en een snellere afhandelingsprocedure bij aankomst te J.A. Pengel Luchthaven. Het invoeren van dubbele nationaliteit.

De partijen die de nieuwe regering zullen vormen, hebben aangegeven een bijdrage te willen leveren om de diaspora te betrekken bij de ontwikkeling van Suriname.

De Nederlandse afdelingen van de politieke organisaties hebben aangegeven voortaan gezamenlijk op te trekken en dat communicatie en overleg cruciaal zijn om samen besluiten te nemen die de band tussen de diaspora en Suriname zullen versterken. De aanbevelingen zullen in het regeerakkoord worden verwerkt.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…