fbpx

Nederlands parlement heeft geen bezwaar tegen anti-islammanifestatie binnen parlementsgebouw

De Mohammed-cartoonwedstrijd die de extreemrechtse anti-islampartij PVV had aangekondigd, gaat door. Dat kondigde de leider en enig lid van de Partij voor de Vrijheid dinsdag aan in een triomfantelijke tweet.

Geen toestemming nodig

De  deelnemende cartoons zullen worden geëxposeerd in het gebouw van het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer. Omdat dit gebeurt in de eigen fractiekamers van de PVV is hiervoor geen toestemming nodig, zegt Kamervoorzitter Khadija Arib.

Dick Schoof, hoofd van de Nederlandse terrorismebestrijding, heeft volgens Yahoo News de competitie goedgekeurd.

De bekendmaking ontving online gemengde reacties. Sommigen ondersteunen de actie, anderen zien het als een nodeloze provocatie.

BEKIJK OOK
Bordo moet 15 februari voor de rechter verschijnen

Anti-islam-kruisvaarder Geert Wilders roept al lange tijd op de Koran te verbieden in Nederland en noemt de islam een totalitair geloof.

Geweld

Cartoons over de profeet Mohammed hebben vaker geleid tot geweld. Bekende voorbeelden zijn de schietpartij bij het kantoor van de satirische krant Charlie Hebdo en de gewelddadige reacties op enkele cartoons in de Deense krant Jyllands-Posten.

In 2015 was Wilders keynote speaker op een Mohammed cartoonwedstrijd in Garland, Texas. Daar werden twee mannen gedood die het vuur hadden geopend op een veiligheidsman.

Later liet hij op de Nederlandse televisie een diavoorstelling zien over de cartoons op de tentoonstelling in Texas. Hij beweerde destijds dat hem was verboden de cartoons in het parlement tentoon te stellen.

De hoofdprijs voor de komende cartoonwedstrijd is 5000 euro.